Školáci jsou odvážnější. I vůči učitelům

středa 1. února 2017 ·

„Současní čeští žáci jsou sebevědomější, dravější. Oproti dřívějším generacím se u nich ale výrazně snížil automatický respekt k formálním či přirozeným autoritám. Jejich chování je odvážnější, což může vést až k chování nevhodnému a rizikovému. Například směrem k učitelům,“ říká náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys v reportáži Zlínského deníku.


Petr Gazdík (psp.cz)
Podle krajského radního pro oblast školství Petra Gazdíka jsou dnešní děti sebevědomější a často iniciativnější. „Je patrné, že děti jsou si více vědomy svých práv. To je v pořádku, je pouze nutné už od školního věku u nich budovat povědomí, že práva jsou spojena i s povinnostmi a odpovědností,“ konstatoval Petr Gazdík. Pokud jde o neřesti, jako je alkohol, cigarety či dokonce drogy, nejsou na tom podle něj dnes děti hůře než dřív.

S tím souhlasí i ředitel ZŠ ve Fryštáku Libor Sovadina. Děcka jsou podle něj pořád stejná, jen je formuje jiná doba či společnost. „Grázlem či kriminálníkem se nikdo nerodí,“ shrnul ředitel.

Poukázal ale na horší studijní výsledky. Úroveň znalostí totiž podle něj klesá. „Je to dáno bojem škol o žáky. Ty snižují nároky na děti a ty tak mají méně znalostí,“ vysvětlil.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Jirka řekl(a)...
1. února 2017 v 13:10  

Když se vchází do světnice, sundavá se beranice!

Sebevědomí, odvážní a draví burani smekat nemusí.

poste.restante řekl(a)...
1. února 2017 v 13:51  

Pokud jde o neřesti, jako je alkohol, cigarety či dokonce drogy, nejsou na tom podle něj dnes děti hůře než dřív.
Tak to musel být pan Gazdík zamlada pěkný hajzlík, anebo vyrůstal v hodně drsném prostředí. V dobách jeho mládí se o drogách v běžné vesnické škole leda tak vykládalo, že někdo zná někoho z města, kdo prý drogy viděl. Dnes se dají lehké drogy sehnat i v té nejzapadlejší vísce.

Je rozdíl mezi odvahou a drzostí, mezi sebevědomím a buranstvím.
Já například považuji za projev sebevědomí, když středoškolák řekne učiteli: "Promiňte, pane učiteli, ale myslím, že nemáte pravdu."
A nikoliv, když si dovolí říct: "Di do pr.., ty ..."

Jirka řekl(a)...
1. února 2017 v 14:21  

"Promiňte, pane učiteli, ale myslím, že nemáte pravdu."

Já to vítám i u základoškoláků. Dokonce kladu návnady (dělám chyby), abych takovou situaci navodil. Srdéčko pak plesá. Zdravě sebevědomý člověk přijímá porážky s nadhledem. Ševče, před nikým se neponižuj a nikoho se nepovyšuj! Ať žije král Miroslav!

mirek vaněk řekl(a)...
2. února 2017 v 7:27  

Ano jsou. Už deset let.
Tohle je nejnovější objev ČŠI?

poste.restante řekl(a)...
2. února 2017 v 10:12  

"Návnady" kladu taky. Vždy zdůrazňuju, že pochybovat a ověřovat si i tvrzení autorit je naprosto v pořádku. A doplním to třeba historkou o tom, jak dlouho trvalo, než se přišlo na chybu v množství železa ve špenátu. - Jsou mladí, tak od toho tady jsou, aby bourali stereotypy a zpochybňovali "odvěké pravdy".
Samozřejmě musí to mít podloženo znalostmi.

Jiri Janecek řekl(a)...
2. února 2017 v 12:42  

Přijde mi, že co se Gazdík dostal v kraji do koalice, tak je v nějakých novinách třikrát do týdne. A to nezřídka s naprostou banálností.
By mne zajímalo, jestli je to pohodlnost novinářů a jejich touha mít známou tvář, a nebo jestli je za tím přirozený pud politika být viděn... Ale asi to bude jak s tou slepicou a vajcem.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
2. února 2017 v 14:15  

ČŠI se brání vlastní zbytečnosti hyperaktivitou. A čerpáním.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.