Petr Chaluš: Nepodceňujme demokracii ve školství

úterý 28. února 2017 ·

„Co udělat s tím, aby ve veřejných školách a v celém systému bylo více demokracie? První rovinu, kde je třeba otevírat diskusi, představuje komunikace mezi dětmi a učiteli, ať už formou komunitního kruhu ve třídě, nebo žákovského parlamentu. K diskusi je vlastně všechno, co a kdy se budeme učit, co změnit na vzájemné spolupráci a vztazích, jak měnit organizaci výuky.“ píše Petr Chaluš v Deníku referendum.


Petr Chaluš (muni.cz)
Další úroveň, která potřebuje radikální rozvoj, je úroveň školských rad a vlivu rodičovských sdružení. Školské rady jsou stále spíše trpěné, scházejí se co nejméně a jsou moderovány tak, aby se na nich nic nedělo. Ačkoli mají rodiče ve školské radě třetinu zástupců, jen málokdy skutečně diskutují o něčem závažném. Vypadá to, jako by ani neměli o čem, všechno je ve školách v podezřelém pořádku.

Na místní a krajské úrovni sice probíhá aktuálně akční plánování v oblasti vzdělávání, jenže je dočasné (spojené s evropskými penězi) a má demokratické limity. Zapojuje sice různé zainteresované subjekty na místní a krajské úrovni... Problém je v tom, že jsou to spíš zástupci těch skupin, které jsou na systém tradičně napojeni, a chybí tam ti, o které jde především – rodiče, děti i široká veřejnost. Podělit se o evropské peníze nakrmením stávajících členů systému je snadné. Mnohem sofistikovanější by mohlo být včlenit do rozhodování o evropských penězích širší komunitu.

Podobně jako místní a regionální rady by měla dojít naplnění Národní rada pro vzdělávání. Současná politická reprezentace však nedávno její dlouhodobě plánovaný vznik zastavila a tento potenciálně demokratický prvek ze školského zákona vyjmula. V takové národní radě mohla probíhat veřejná diskuse asociací učitelů, odborů, Fóra Rodičů, zástupců studentů, zaměstnavatelů, výzkumných institucí a dalších o školství obecně.

Téměř všechny demokratické prvky na všech úrovních vzdělávacího systému u nás selhávají. Buď neexistují, nebo existují, avšak nejsou nijak systematicky podporovány a rozvíjeny.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
28. února 2017 v 7:43  

demoška patří do theátru nebo na forum románum ale v armádě a ve škole nemá co dělat

aknelka řekl(a)...
28. února 2017 v 11:21  

Jistěěě, ať je demokracie na nějaké úrovni :)
Pak to vypadá např. takto: http://www.ff.cuni.cz/fakulta/organy-fakulty/akademicky-senat/volby-do-akademickeho-senatu-ff-uk/volby-ff-uk-na-funkcni-obdobi-2016-2018/prezentace-studentu/

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. února 2017 v 12:26  

A nedej bůh, kdyby někdo chtěl demokraticky komunikovat s učiteli?!?

Unknown řekl(a)...
1. března 2017 v 11:03  

tak bude komunikvat jako v anglii,západní demokratické zemi,kde žák komunikuje s učitelem takro 1."ano,pane 2.jistě,pane,
druhá varianta je familiérní a smí ji používat pouze žáci posledních dvou ročníků.co se týče rodičů,ti komunikují pouze s k tomu školou pověřenou osobou nebo se správní radou školy

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.