Gabriela Doušová: Situace chudých romských dětí je tragická

neděle 12. února 2017 ·

„Z našeho pohledu je to středověk. Lidé živoří a přežívají z hodiny na hodinu. Nemají vůbec nic, minulost ani budoucnost,“ říká Gabriela Doušová, ředitelka Schrödingerova institutu, který se stará o čtyři desítky dětí ve Šluknovského výběžku, které vyrůstají v těžko uvěřitelných žalostných podmínkách. Reportáž přináší server iDNES.cz.


Gabriela Doušová (sinstitut.cz)
Nejtěžší situace je v Jiříkově. V městečku pár metrů od hranic, je chudých, převážně romských rodin mnoho. Město institutu pro středisko volného času pronajalo bývalý špitál vedle kláštera svatého Karla Boromejského. Do tamního klubu Koťátko pro předškoláky od dvou let dnes chodí 9 dětí.

„Učíme je nejzákladnější věci jako mýt si ruce, jít na záchod a spláchnout. Doma mají v rohu kýbl nebo chodí ven za plot, pro vodu na vaření jdou na hřbitov,“ popisuje Doušová.

Situace dětí je podle ní tragická. „Třeba jeden, jmenoval se Samuel, když k nám v pěti letech přišel, vůbec nemluvil, byl hladový a zmrzlý. Když si pro něj maminka přišla, dostal záchvat, že nechce domů. O takových dětech společnost neví a objeví je až při zápisu do školy a chce po nich něco, čeho nejsou vůbec schopné,“ říká ředitelka.

Dostat zanedbané děti do střediska není vůbec jednoduché. Daří se to díky romským pracovníkům, kteří vytipované rodiny donekonečna obcházejí, prosí a přesvědčují. „Bílý“ by neuspěl.

„Je to stejné, jako kdyby k vám přišla žena v burce, že jí máte svěřit dítě. Stejně nepředstavitelné je to pro Romy, kteří bílým nedůvěřují. A také mají strach, že se z dětí stanou gádžové, což nechtějí,“ objasňuje ředitelka.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jan Hučín řekl(a)...
12. února 2017 v 14:36  

A také mají strach, že se z dětí stanou gádžové, což nechtějí

A to je kořen celého problému.

Unknown řekl(a)...
12. února 2017 v 21:06  

A nejen děti z řad Romů, také některé další děti v dalších sociálně vyloučených lokalitách a nejen tam, děti v Africe,...Otázka zní: Jak zachránit celý svět v době globalizace, kdy jedni raketově bohatnou a zbytek světa rychle chudne. Nůžky se rychle rozevírají. 8 nejbohatších lidí světa má tolik majetku jako druhá půlka (chudší) obyvatel celé planety. Změna musí být globální a ne škemrat prostředky od těch nejchudších.

tyrjir řekl(a)...
16. února 2017 v 7:52  

Tragická bývá i situace mnoha dětí z chudých rodin a z toho zvlášť z rodin, které se o děti řádně nestarají. Romská populace není v Česku diskriminována víc než v ostatních zemích EU. Viz například gramotnost a vzdělanost Rómů v ČR a v jiných zemích EU. Přesto byla romská problematika několikrát zvenčí politicky zneužita proti České republice, čehož využívají i někteří tuzemští aktivisté. Viz například ten známý rozsudek Evropského soudu pro lidská práva z roku 2008 (https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=395787&sId=&mId=). Rómy mám rád a má se jim pomáhat, aby mohli žít lépe. Nikoli však na základě nespravedlivého donucování.

vstek řekl(a)...
16. února 2017 v 17:52  

Situaci mohou zachránit pouze Pražané. Jistě se tam najde mnoho neobsazených bytů , které by mohli naši Romové legálně obsadit.
http://www.zizkovskelisty.cz/aktualne/kolinska-praha-by-mela-nabidnout-domy-squatteru

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.