Akademici odmítají děkana usvědčeného z plagiátorství

pátek 24. února 2017 ·

Část ostravských akademiků se bouří. Vadí jim, že v čele místní lékařské fakulty stanul muž usvědčený z plagiátorství. Profesor Petr Dítě, který školu vede od podzimu, opsal část učebnice o vnitřním lékařství. Cizí text vydával za vlastní dokonce v několika publikacích. Jeho čin proto odsoudila etická komise České lékařské komory i někteří kolegové z odborné gastroenterologické společnosti. Profesor Dítě se musel dokonce veřejně omluvit. Informuje Deník.cz.

Přesto se nyní stal děkanem nejmladší české lékařské fakulty. Vedením školy ho pověřil rektor Ostravské univerzity Jan Lata. „Profesor Dítě je světově uznávaný vědec s velmi nadprůměrnou publikační činností, což lze snadno dohledat na Web of Science," vysvětlil svou volbu rektor. Kapitoly v učebních textech, které lékař opsal, podle něj mají z pohledu hodnocení vědy i čistě vědeckého přínosu naprosto nulovou hodnotu. Jinak řečeno: plagiátorství akademika nevadí.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
24. února 2017 v 8:43  

Nevím, jestli "nadprůměrná publikační činnost" je u plagiátora důvodem k pochvale...

Michal Komárek řekl(a)...
24. února 2017 v 8:46  

Ne-li "výrok týdne", tak přinejmenším "vtip dne"... :-) Díky! Hezký den!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.