Výzkumný projekt Close mapuje fungování víceletých gymnázií

úterý 17. ledna 2017 ·

Podrobně zmapovat vliv a okolnosti fungování víceletých (především osmiletých) gymnázií v českém školství je cílem výzkumného projektu Close, na němž už pátým rokem pracují odborníci z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 4438 žáků pátých tříd ze 163 základních škol. Výzkum končí sice až příští rok, dílčí výsledky jsou ale k dispozici. A podle autorů přináší silné podněty k zamyšlení. Reportáž přinášejí Lidové noviny.


Jana Straková (pedf.cuni.cz)
„Z výsledků šetření je zřejmé, že děti věnují přípravě na přijímací zkoušky velikou péči. Čtyřiaosmdesát procent žáků uvedlo, že se v posledním pololetí před přijímačkami připravovali minimálně jednou týdně, téměř polovina žáků skoro každý den,“ uvedla autorka projektu Jana Straková. Nejčastěji se děti učily s rodiči, šestnáct procent z nich navštěvovalo speciální přípravné kurzy. A pečlivá příprava se většinou vyplatila. Ti, kteří se učili denně, byli u zkoušek dvakrát úspěšnější.

Přirozené intelektuální předpoklady a perfektní zvládnutí učiva prvního stupně základní školy k úspěchu u přijímaček, zdá se, nestačí.

Většina dětí v dotaznících projektu Close uvedla, že u přijímacích zkoušek řešily úlohy, které by bez doučování nezvládly. „Předpoklad, že všichni žáci, bez ohledu na rodinné zázemí, mají stejný přístup ke studiu na víceletém gymnáziu, je mylný. Tím, že systém spoléhá na přípravu v rodině, jsou žáci z rodin, které jim nejsou schopny pomoci s přípravou nebo jim přípravu zaplatit, v přístupu ke studiu znevýhodněni,“ domnívá se autorka výzkumu Straková.

Ti, kteří mají alespoň jednoho rodiče vysokoškoláka, se podle studie hlásí na víceleté gymnázium s třikrát vyšší pravděpodobností než děti rodičů s nižším vzděláním. A také sítem přijímacích testů častěji projdou.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

5 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
17. ledna 2017 v 9:56  

Testy na některých školách zřejmě nerespektovaly RVP. To se se zavedením přijímaček z Cermatu mění.

mirek vaněk řekl(a)...
17. ledna 2017 v 10:24  

Konečně potvrdili to, co všichni vědí. Co s tím budou dělat?

Vladimír Stanzel řekl(a)...
17. ledna 2017 v 10:51  

Obávám se, že jde o statistiku opírající se o situaci velkých měst. Od okresní úrovně tohle neplatí.

Eva Adamová řekl(a)...
17. ledna 2017 v 14:17  

Výzkum pěkný, což o to, jen jaksi nemapuje fungování víceletých gymnázií.

A k těm přijímačkám. Loňské cermaťácké testy pro páťáky byly pekelně těžké a k jejich zvládnutí ani tak nebyla potřeba příprava, jako slušné IQ, které však dobrá polovina přihlášených nemá. On si totiž každý rodič myslí, že když má jejich andílek na prvním stupni samé jedničky, že je bůhvíjak chytrý, což ovšem není pravda, protože ve známkování se uhlo natolik, že i dvojky dávají učitelky prvního stupně se sebezapřením.

Pepa řekl(a)...
17. ledna 2017 v 16:22  

Vida, vida - "Ti, kteří se učili denně, byli u zkoušek dvakrát úspěšnější" - kdo by to byl řekl? Že by přeci jen poctivá práce nesla ovoce? Jak s touto informací naloží letošní uchazeči?
Ještě by mě zajímalo, jak úspěšní byli ti, kteří navštěvovali zmíněné speciální přípravné kursy - bohužel nemám k dispozici kompletní text. Zjistí to někdo, prosím?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.