Víceletá gymnázia jsou především záležitostí ambiciózních rodičů. A mohou způsobit škody na sebepojetí dětí.

úterý 17. ledna 2017 ·

„Budeme-li k sobě upřímní, musíme si přiznat, že pravým důvodem, proč tlačíme děti do tak zvaných lepších škol už třeba v jedenácti letech, není lepší výuka, ale lepší společnost. Prostě chceme, aby náš potomek pobýval s těmi chytřejšími z vrstevníků, kteří ho potáhnou, jak doufáme, spíš nahoru než dolů,“ píše v Lidových novinách Radka Kvačková v textu o problémech spojených s víceletými gamnázii.

Kvačková pokračuje:

Radka Kvačková (repro ČT)
Jde o celkem pochopitelnou snahu. Ono je vážně důležité, s kým se dítě stýká. Jsou tu ale přinejmenším dva háčky. Jeden spočívá ve skutečnosti, že výběrová společnost znamená větší konkurenci a větší konkurence může taky znamenat větší stres... Druhý háček vyplývá z faktu, že škola není jen místem, kde se učí rovnice, ale i místem, kde se učí sociálnímu chování. Lze se naučit žít v běžné společnosti bez běžné společnosti?

U nás jako bychom šli proti vývoji. Zatímco experti radí dělit vzdělávací cesty co nejpozději, a určitě ne před patnáctým rokem, takže země jako Finsko, Švédsko nebo Španělsko ruší víceletá gymnázia, u nás jsme je v rámci nostalgie po první republice na začátku devadesátých let zavedli.

Ano, bylo v minulých letech pár pokusů rozhodnutí změnit, ale nepodařilo se. Výsledkem je, že děti posíláme už od páté třídy do intenzivních přípravných kurzů a stresujeme je úpěnlivými výzvami, aby nezklamaly naše očekávání.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

4 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
17. ledna 2017 v 9:51  

Experti radí to, co by jim každý soudný učitel prozradil dávno. A určitě neradí tak intezivně, jak se angažují např. v inkluzi. Tradiční pokrytectví.

mirek vaněk řekl(a)...
17. ledna 2017 v 10:36  

Paní Kvačková, kde to žijete? Vždyť to už platí i v běžné ZŠ. Dítě, které nemá mobil se stává outsiderem. Děti se sdružují do skupin, podle postavení rodičů. Vždyť tohle společnost 25 let podporuje. Konkurenci a soutěživost.
Divíte se rodičům, že chtějí pro děti zdánlivě to nejlepší? Ono zakrňovat v běžné škole není taky vůbec jednoduché a věřit slibům vrchnosti je obrovská chyba.
I ve školství se rozbíjí sbory aby si učitelé konkurovali. To poslední dva roky má inspekce v prioritách atmosféru ve sborech a měla byste vidět tu zázračnou proměnu vedení mnohých škol. Ono chtít úplnou rovnost je nesmysl, když každý má jiné předpoklady.

Nowak řekl(a)...
17. ledna 2017 v 21:50  

Dcera paní Kvačkové absolvovala také G. Slyšel jsem o jeím gymnaziálním studiu vyprávět. Nevím, zda šlo o 4-leté nebo 8-leté G, ale dívce to tam v některých předmětech moc nešlo. Bylo snad její G studium naplnění ambicí rodičů? Nejde tedy o popis životní zkušenosti paní Kvačkové jako matky?
Obávám se, že volba 4-letého G také často nebývá volba dítěte ale rodičů - srovnával to někdo?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
18. ledna 2017 v 13:47  

No konečně někdo další pojmenoval VG jako nástroj spíše sociální selekce. VG zdaleka nejsou školy jen pro nadané, zdaleka nejde jen o předpoklady. Stejně jako je nesymsl, že by na základnách žáci jen zakrňovali.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.