Filip Matějka: Přidejme učitelům ve školce. Investice do vzdělání nejmenších dětí má nejvyšší návratnost

úterý 17. ledna 2017 ·

„Českému školství by se vyplatilo víc investovat do rozvoje kvalitních učitelů. A to hlavně v předškolních zařízeních. Protože co se nestihne při vzdělávání dětí na začátku, to se již těžko a draze dohání později,“ píše ekonom Filip Matějka v komentáři v MF DNES.

Matějka pokračuje:

Filip Matějka (iforum.cuni.cz)
Množství peněz, které v současnosti stát dává na vzdělávání, je nedostatečné. A zaměřit by se měl na kvalitní učitele. Ti na rozdíl od těch podprůměrných mohou výchovou dětí měsíčně společnosti vydělat přes 200 tisíc korun. Překvapivě největší přínos mají vychovatelé nejmenších dětí, nikoliv vysokoškolští pedagogové.

Tato zjištění, která jsou postavena na celosvětovém výzkumu, potvrdilo i odborné fórum iekonomie.cz, kterého se zúčastnil James Heckman, držitel Nobelovy ceny za ekonomii, čeští ekonomové Daniel Münich a Filip Pertold z IDEA při Národohospodářském ústavu či zakladatel Základní školy Heuréka Jan Kala...

Investice do vzdělání nejmenších dětí má nejvyšší návratnost. Výsledky výzkumů jsou jasné. Tento fenomén se nazývá „Heckmanova křivka“. Každá utracená koruna nebo hodina času rodičů má největší užitek u předškolních dětí, menší u dětí na prvním stupni a dodatečný užitek s věkem dítěte dále klesá. Také platí, že co se pokazí nebo nestihne na začátku, to se již těžko a draze dohání později.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

3 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
17. ledna 2017 v 10:53  

Podle mě je nejdůležitější, aby výuka na všech stupních škol měla svůj řád a kvalitu. Nemůžeme v žádném případě upřednostňovat něco před něčím. To je cesta do pekel. A na té cestě se pořád pohybujeme.

BP řekl(a)...
17. ledna 2017 v 17:17  

Jako učitelka na střední škole plně souhlasím s Filipem Matějkou a celý život si myslím, že nejvíc práce odvádějí učitelky MŠ a prvního stupně ZŠ a nejsou za to adekvátně ohodnoceny. A jaký počáteční vklad přinesou ony dětem, to si člověk nese celým svým životem. A rodiče, kteří nedopřejí svým dětem návštěvu MŠ, se na svých dětech ošklivě proviní.
Učila jsem před mnoha lety také něco málo děti na prvním stupni ZŠ a vím, že mnohem lépe a snadněji se mi vydělávají peníze na SŠ. Nemusím být až tolik trpělivá a mít tolik pochopení pro už hotové osobnosti, i když tyto vlastnosti mně zrovna moc nechybí, ale myslím to obecně.

Ygrain řekl(a)...
17. ledna 2017 v 22:17  

Také souhlasím, paní BP. Srovnat puberťáky není až takový problém, ale ty maličké správně nastartovat... obrovská zodpovědnost a ne každý učitel by to zvládl

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.