Povinné testy přijetí na střední školu neztíží. Lze je obejít

pondělí 16. ledna 2017 ·

Dvanáctého dubna zasednou všichni uchazeči o maturitní obory do lavic, aby napsali testy z češtiny a matematiky. Letos poprvé jsou pro všechny školy povinné přijímací zkoušky od státní organizace Cermat. Původně měly zajistit, aby školy na maturitní obory nebraly studenty, kteří je nezvládnou dokončit. Testy od Cermatu měly přijímání na střední školy sjednotit, nakonec to dopadlo jinak. Testy teď musí tvořit minimálně 60 procent přijímacího řízení, zbytek je na ředitelích. Informují Hospodářské noviny.


Například Střední průmyslová škola Třebíč využila právě 60procentní podíl, zbytek doplňuje prospěch a účast na školních olympiádách. Gymnázium Vodňany naopak dává státním testům 90procentní váhu a jen 10 procent hodnocení tvoří známky ze základní školy.

Výběrové školy většinou přidávají ještě vlastní požadavky. Pražské Gymnázium Jana Keplera připojí k testům z Cermatu zkoušku z všeobecného přehledu. Soukromé gymnázium PORG vyžaduje napsání eseje a testu z logiky, Gymnázium Altis si uchazeče pozve i na ústní pohovor. „Omezený časový limit a nervozita mohou způsobit, že se někomu test nepovede, i když není hloupý. Samotné přijímací zkoušky nemusí vytřídit ty nejlepší studenty,“ míní ředitelka školy Vladimíra Fišerová.



Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
16. ledna 2017 v 7:43  

Ale to je hezké. Gymnázia, která si to mohou dovolit nastavují drsnější přijímačky než Cermat. Že by za to mohla povinná matematika a jazyk u maturit? Co chudáci žáci, kteří ty přijímačky neudělají dostatečně na úrovni? Budou muset na průmyslovky a v září přestoupit na gympl, který bude mít volné místo? No příští rok bude rozhodně zajímavý.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.