Mediků bude víc. Kdo je bude učit? ptají se univerzity

středa 25. ledna 2017 ·

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík slíbil, že dá lékařským fakultám 460 milionů korun na to, aby mohly přijmout více studentů. Ludvík chce školám umožnit, aby už nemusely odmítat uchazeče, kteří sice u přijímaček uspěli, ale skončili „pod čarou“. K navyšování počtu mediků ministr uvedl, že ideální přírůstek by byl 15 procent, ale záležet bude na kapacitě učeben a laboratoří na každé z osmi lékařských fakult. Fakulty i sami mladí lékaři však připomínají ještě další aspekt, který může Ludvíkův plán ohrozit: zda se medici i čerství absolventi budou vůbec mít od koho učit. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.


Miloslav Ludvík (vlada.cz)
Například podle prorektora brněnské Masarykovy univerzity Martina Bareše bude nedostatek prostoru tím menším z problémů. „Kapacita lékařských fakult je naprosto naražená na maximum, nejen co se týče prostoru, ale také, a to zdůrazňuji, není kdo by ty studenty učil,“ řekl prorektor univerzity, která loni přijala 917 téměř z pěti tisíc uchazečů o studium medicíny.

Podle Bareše je v první řadě potřeba přidat peníze na výuku stávajících studentů, protože vzdělání jednoho medika dnes stojí 2,5krát víc, než kolik na něj fakulta dostane od státu.

Také podle rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimy je podfinancování obecným problémem českého vysokého školství. „Základní jednotka, kterou dostáváme na studenta, je v roce 2017 nižší než v roce 2008. Bez inflace,“ uvedl Zima.


Celý text naleznete v dnešním vydání Hospodářských novin

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.