Cyril Höschl: České vzdělání mělo velice dobrý základ, úroveň se ale propadá.

pondělí 2. ledna 2017 ·

„Jestli si dobře pamatuji, tak české základní školství až na úroveň střední školy mělo poměrně dobrou pověst. Vzdělání mělo velice dobrý základ a určitá disciplína, která v něm panovala, bez ohledu na scholastiku a na to, že se tam vyučovala spousta blbostí, tak přinesla jakýsi řád, který se lidem hodil,“ říká psychiatr Cyril Höschl v rozhovoru pro Rádio ZET.

Höschl pokračuje:

Cyril Höschl (wikipedia.org)
„Je škoda, že jsme tento náskok ztratili. Kladu si otázku, čím to je. Bohužel sám na ni odpověď nemám. Nevím jestli to není tím, a teď mě neberte za slovo, že se vydalo na příliš neznámé experimentální cesty ve stylu absence osnov a škola hrou. Nevím, nerad bych byl nespravedlivý. Například opuštění matematiky, jako takové stálé kotvy, která byla noční můrou poloviny žactva... To je nějaký zlatý standard, kterého se školství lehkomyslně zbavilo a teď se to horko těžko vrací.“


Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
3. ledna 2017 v 18:55  

Může mít na tom propadu třeba i poměrně rychlá masifikace vysokého školství? S růstem jednotlivých studijních oborů víceméně v režii samotných VŠ?
Nebo to, že oblast vysokého školství byla - na rozdíl třeba od justice - jakžtakž nějakou revolucí ovlivněna? (ne že by to bylo nějaké zemětřesení, ale přece jen ty nucené re-habilitace umožnily skokový kariérní vzestup tehdejších 35-45 letých kádrů, následovný poměrně dlouhým zabetonováním pozic)?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.