Čeští učitelé platí za srdcaře. Naučí i v horších podmínkách

čtvrtek 19. ledna 2017 ·

„Dnes do školství nastupují prostě srdcaři, kteří dopředu vědí, že tam budou mít mizerné peníze. Proto tam dvě třetiny absolventů pedagogických fakult nenastupují,“ říká v reportáži deníku Právo učitel a ředitel základní školy Miroslav Hřebecký.


Miroslav Hřebecký (eduin.cz)
Článek se vrací k tomu co také ukázalo poslední mezinárodní šetření PISA: Česká republika patří mezi státy OECD k těm, které investují do školství nejméně, výsledky našich žáků jsou ale průměrné. „Podle toho, z jaké vody čeští učitelé vaří, je to skvělý výsledek,“ komentuje to Hřebecký.

Jeho slova potvrzuje i národní koordinátor výzkumu PISA Radek Blažek. „Pro Českou republiku je typické dlouhodobé podfinancování vzdělávacího systému. Ale z dat vyplývá, že i navzdory tomu čeští učitelé dokážou poskytnout žákům kvalitní vzdělání,“ uvedl.

„U těch zemí, které jsou na špici, jsou patrné faktory, na které sami klademe důraz. Opakovaně se dává důraz na finanční zdroje, tedy na výdaje na vzdělávání, a zejména na platy učitelů. Ty nesmějí podkročit určitou kritickou mez, což se bohužel v ČR stalo,“ dodává náměstek ministryně školství Stanislav Štech.

Štech zároveň připustil, že značný dluh má ČR v případě přípravy a vzdělání pedagogů. Stát proto hodlá lépe financovat pedagogické fakulty a zdokonalit výuku budoucích kantorů. Za nejslabší článek českého systému označil další vzdělávání pedagogů.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
19. ledna 2017 v 9:57  

financování na třídu jsme to měli před 89

Jiri Janecek řekl(a)...
19. ledna 2017 v 11:05  

A co kdyby ty zbývající dvě třetiny byly taky srdcaři? Mohou vůbec kam nastoupit?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
19. ledna 2017 v 11:12  

Další zdělávání... To je doména vzdělávacího byznysu a neiskovek. O tom pseudoaudit EDUinu mlčí.

Jana Karvaiová řekl(a)...
20. ledna 2017 v 6:20  

Asi nekoho urazim.
Cesti ucitele jsou casto za pitomce a dopredu se s tim pocita na nejvyssich urovnich. Kdybych byla moucha, asi bych tam nahore slysela:" Hele, klidne ten zakon tam dame. Voni budou ve sborovnach chvili mrmlat, ale pak pujdou a zase budou mlcky makat do roztrhani tela. Ze bude stavka nebo hromadne protesty? Neeeee, oni si neberou deti jako rukojmi. To vime dopredu, pocita se s tim."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.