Tomáš Čakloš: Opravdové přípravě na učitelství pedagogické fakulty mnoho pozornosti nevěnují

čtvrtek 8. prosince 2016 ·

„Řekli jsme si, že to nebudeme další roky nečinně sledovat, když z vlastních zkušeností mimo fakultu víme, že kvalitní výchova a vzdělávání vypadá jinak. S opravdu kvalitní výukou a dobrými učiteli jsme se na fakultě setkávali jen vzácně,“ říká k poměrům na pedagogických fakultách Tomáš Čakloš, zakladatel studentské iniciativy Otevřeno. Rozhovor s ním přináší server The Student Times.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Tomáš Čakloš (youtube.com)
Co přesně se vám na současné výuce nelíbí?

Pedagogická fakulta by měla připravovat budoucí učitele. Té opravdové přípravě na učitelství tam však není věnováno příliš mnoho pozornosti. Studium na pedagogické fakultě probíhá zpravidla tak, že máte dva aprobační obory, v rámci nich spoustu předmětů a pak tam je mimochodem ještě nějaký učitelský základ – často pochybné kvality ve formě masové přednášky o didaktice pro 800 lidí. Tam slyšíme nějaké teoretické koncepty, které by třeba mohly být zajímavé, kdyby je někdo dokázal propojit s praxí.

Realita na pedagogické fakultě spíš ale vede k tomu, že si student osvojí způsob, jak vypadá vzdělávání na univerzitě – frontální výuka na přednáškách, minimální aktivizace a taky pocit, že spousta věcí ani nemusí dávat logiku a smysl a stačí, když si je odsedíme. Řada studentů přitom ani nepočítá s tím, že by jednou šli učit – o to to horší pak je, když nakonec učit jdou. Nejsou dobře připraveni a kolikrát ani motivováni.

A tak vzniklo Otevřeno?

Přemýšleli jsme, co můžeme udělat, a došli k závěru, že je především potřeba o tom začít mluvit. Je to obrovský problém, protože pedagogická fakulta je místo, kde se rozhoduje o budoucí kvalitě vzdělávání v českých školách – a tím pádem i o jakési úrovni celé společnosti.

Před rokem jsme začali formovat prohlášení, ve kterém říkáme: „Vážená fakulto a vážený světe, my, studenti pedagogické fakulty, nejsme hloupí, vidíme, že vzdělávání má vypadat jinak, že má připravovat člověka na život v 21. století a že současný stav není dobrý. Přicházíme nejen s kritikou, ale i s nabídkou řešení.“ A strávili jsme několik měsíců artikulováním vize, která má nakonec právě 21 bodů, prostřednictvím nichž se snažíme sdělit základní principy toho, jak si vzdělávání pedagogů – a nakonec i vzdělávání obecně – představujeme. Protože tak, jak vypadá příprava na pedagogické fakultě, bude ve výsledku vypadat i vzdělávání na běžných školách. Když říkáme, že je potřeba ve výuce využívat aktivizující metody, že je potřeba pracovat s vnitřní motivací a nejen s tím, že budeme člověka známkovat a trestat, tak se to musí dít už v samotné přípravě učitelů. Jinak si to člověk nezkusí a nic si z toho neodnese.

Proč myslíte, že s tím tak dlouho nikdo nic nedělal?

Protože vzdělání nemá v naší zemi dostatečnou pozornost. Obzvlášť pedagogické vzdělávání má nízkou prestiž a je podfinancované.


Celý rozhovor naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
8. prosince 2016 v 16:13  

při dnešních číslech pouze teoreticky má šanci získat práci pouze každý osmý z vás,reálně každý 16 a to pouze v praze a okolí,k čemu zajišťovat praxi pro všechny,základem je solidní teoretický základ,který získaté četbou zákl ped liter: pedagogická poema (zanedbaní a soc vyloučení) ,vinettou (zš) a džungle před tabulí (sš) ,záliv otroků (o vztazích na pracovišti) a nakonec příručka chovu slepic (komunikace s matkami) tam je vše

Tajný Učitel řekl(a)...
8. prosince 2016 v 16:44  

Ta drzost. Cermaty na ně. Je potřeba nastavit nepodkročitelnou laťku učitele-absolventa. A vůbec neměli študenti vzdělávání opouštět bezpečný rybník oštemplované kvalifikace a kafrat do vzdělávání. Můžou být rádi, že mají diplom a titul, nevděčníci.

Ygrain řekl(a)...
8. prosince 2016 v 19:36  

Vida, a já, naivka důvěřivá, myslela, že jenom pajdagogické minimum se odehrává formou hromadné přednášky o historii pedagogiky a nesmrtelnosti brouka.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.