Ministerstvo školství spustilo šablony pro střední a vyšší odborné školy

středa 21. prosince 2016 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jako Řídicí orgán Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání vyhlásilo další dvě výzvy k předkládání žádostí o podporu formou projektů zjednodušeného vykazování, tzv. šablony. Po mateřských a základních školách, pro které byly výzvy na šablony vyhlášeny v červnu letošního roku, mohou tento typ projektů s malou administrativní náročností realizovat nově i střední a vyšší odborné školy.


„Pro střední a vyšší odborné školy v Praze i méně rozvinutých regionech je ve výzvách Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro SŠ a VOŠ I. připravena celkem 1 mld. Kč. Školy nemusí samy specifikovat aktivity projektu, ale pouze vybírají již přednastavené šablony nebo aktivity a dle vlastních potřeb si sestavují celý projekt,“ říká Václav Velčovský, náměstek pro řízení sekce operačních programů.

Stejně jako u šablon pro mateřské a základní školy je jedna z výzev určena žadatelům sídlícím mimo území hl. m. Prahy a druhá naopak pouze po žadatele sídlící na území hl. m. Prahy. Vedle personální podpory (školní asistent, školní speciální pedagog, školní psycholog, sociální pedagog), která školám pomůže zajistit hladký průběh společného vzdělávání, obě výzvy nabízejí šablony na školního kariérového poradce, koordinátora spolupráce školy a zaměstnavatele, zapojení ICT technika do výuky, stáže pedagogů u zaměstnavatelů, CLIL ve výuce nebo zapojení odborníka z praxe do výuky. Mezi podporované aktivity patří mimo jiné také další vzdělávání pedagogických pracovníků včetně jejich osobnostně sociálního a profesního rozvoje. Školy ve svém projektu mohou podpořit žáky nebo studenty v denním studiu i v ostatních formách studia.

Střední a vyšší odborné školy mohou o dotaci žádat od 20. prosince 2016 až do vyčerpání alokace, nejpozději však 30. září 2017 do 14:00 hodin.

Více informací naleznete na stránkách http://opvvv.msmt.cz v sekci Výzvy OP VVV.

5 komentářů:

krtek řekl(a)...
21. prosince 2016 v 13:30  

Takže tři roky budeme pytlikovat (Pytlíku, promiň) penězmi z EU, kdy rok bude trvat rozjezd (žádosti o peníze, aby vůbec byly vyčerpány), rok vyúčtování. A peníze se vlastně z největší části přelijí školitelům a organizátorům školení, jejichž úroveň není dopředu zřejmá. A přínos taky.
"Jak prosté, milý Watsone."

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. prosince 2016 v 14:18  

Může mi někdo vysvětlit, proč jsou některé šablony pro prahu a jiné pro neprahu? Co to jako má znamenat, Copak v Praze se učí jinak a jinde?

Eva Adamová řekl(a)...
21. prosince 2016 v 14:34  

Včera jsem si tu hrůzu četla. Šablony pro základky jsou snad ještě jakž takž využitelné, ovšem aktivity v šablonách pro střední školy, to už je hotová zrůdnost. Většina z nich je nastavena tak, že je v praxi nerealizovatelná, což povede k tomu, že vše proběhne jen na papírech a bude se podvádět ve velkém.

Jako příklad uvedu zapojení ICT technika do výuky školy. Základní podmínka je jeho působení ve 100 vyučovacích hodinách po dobu pěti měsíců společně s pedagogy pracujícím s žáky v konceptu 1:1. Na každou hodinu pak připadá další hodina a půl na přípravu na hodinu. To znamená 50 odpracovaných hodin za měsíc. Pokud by škola chtěla tuto šablonu napsat pro svého již zaměstnaného technika, což by bylo nejlogičtější, bude tento pracovník přetížený. Už i tak ICT technici běhají po školách jako ratlíci. Pokud by chtěla zaměstnat někoho zvenku, bude jen těžce za takto nastavených podmínek z okruhu ajťáků někoho shánět.

A takovýchto nesmyslů je tam povícero.

Eva Adamová řekl(a)...
21. prosince 2016 v 14:39  

Paní Karvaiová, ty šablony se od sebe liší jen způsobem financování, a protože Praha patří mezi rozvinuté regiony musí se podílet na spolufinancování.

jir řekl(a)...
21. prosince 2016 v 19:01  

Tunel jako na ZŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.