ČSSD chce lákat voliče na téma školství: Obědy a kroužky zdarma, zvyšování kvality veřejných škol

pondělí 12. prosince 2016 ·

Volební program sociální demokracie se zřejmě pokusí oslovit voliče i tématy jako jsou školní obědy a kroužky zdarma a obecně důrazem na kvalitu vzdělávání. Získat přízeň levicových voličů však bude podle sociologa Jana Herzmanna obtížné. „Témata jsou správná, ale přesvědčit cílovou skupinu voličů, že to ČSSD zařídí, bude velice nesnadné,“ míní sociolog. Nápady ČSSD v oblasti vzdělávání by stály rozpočet minimálně miliardy korun. Informace přinášejí Hospodářské noviny.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Ví to ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), jež některé z plánů strany již rok prosazuje. Například s bezplatnými obědy přišla vloni. Stát by platil obědy všem dětem od posledního roku ve školce do třetí třídy. Podle prvních odhadů by to stálo tři miliardy. Naopak bezplatné zájmové kroužky a aktivity na základních školách již ministryně prosadila do návrhu zákona o financování škol.

„Nabídky zdarma, když máme problém s klesající úrovní vzdělávání, jsou populismus, který míří na jistou část voličů, a nikoliv na základní problém,“ odmítá plány ČSSD poslanec ANO Jiří Zlatuška.

A kritizuje je i Daniel Münich, ekonom zabývající se vzděláváním: „Pokud by se jim podařilo vymyslet lepší věci než obědy zdarma, což je podle mě podružný problém, a vysvětlit rodičům, jak je vzdělání důležité, bylo by to strašně dobře. Ale ČSSD nemá dostatek odborníků.“ Jako důležitější problém vnímá platy a kvalitu učitelů a ředitelů škol.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.