Učitelka Sylva Těšínská: Jak má, jakkoli dobrý, učitel zvládnout v osmadvacetičlenné třídě individuální přístup k žákům?

pondělí 12. prosince 2016 ·

Na článek „Jak se české školy vyrovnávají s inkluzí“ reaguje dopisem redakci týdeníku Respekt učitelka Sylva Těšínská. Mimo jiné píše: „Domnívám se, že vzkaz mnoha učitelů všem těm školským inovátorům na rozličných postech by byl velmi srozumitelný: Snižte počty žáků ve třídách, dejte nám normální vysokoškolské platy, přestaňte nás zahrnovat nekonečným papírováním a nechte nás učit.“


Těšínská popisuje konkrétní situaci, vníž se učitel musí s „inkluzí“ vypořádat:

„Máme ve škole na malém městě jednu šestou třídu. Do třídy od „spuštění“ inkluze nepřibylo žádné dítě a rovněž zde není nikdo romského původu. Třídu navštěvuje pět chlapců s problémovým chováním. Jeden z nich navíc opakuje ročník a prospívá nyní s pěti nedostatečnými. Další dva jsou na tom s prospěchem podobně. Rodinné zázemí jednoho z posledně jmenovaných je, eufemisticky řečeno, neutěšené. K tomu jsou ve třídě dva chlapci s diagnostikovanými poruchami učení. Nutno vzít v potaz, že celý zbytek třídy netvoří děti s vyznamenáním. Mnohé z nich selhávají v různých předmětech.

A já se ptám: Jak má, jakkoli dobrý, učitel zvládnout v osmadvacetičlenné třídě individuální přístup k nejméně sedmi žákům a ještě něco naučit ty ostatní? Přičtemeli k tomu, že podpora rodičů problémových žáků je většinou minimální, a to, že sankce ze strany školy (důtka třídního učitele, důtka ředitele školy, snížený stupeň z chování atd.) se jich (žáků ani rodičů) téměř nedotknou, ocitáme se v začarovaném kruhu.


Dopis naleznete v aktuálním vydání týdeníku Respekt

Na článek „Jak se české školy vyrovnávají s inkluzí“ jsme upozornili zde

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
12. prosince 2016 v 9:54  

Toto je naprosto běžná realita základních škol o níž "běžný" učitel ví a má s tím své zkušenosti (dokonce i řada rodičů si je toho vědoma).

Nic o tom neví pouze ministryně, Laurenčíková, těm dvěma podobné osoby a superobjektivní Komárek.

Dokonce by se zdálo, že o tom není ani třeba psát článek (protože se o tom ví), ale situace je tak tragická, že je to kvůli pomateným inkluziopnistům a novinářům nutné.

Bohužel, reálnou situaci ve školství znají všichní, kromě těch, kteří o něm rozhodují a informují.

Unknown řekl(a)...
12. prosince 2016 v 12:22  

otázka typu " a jak blbec sklízí švestky?"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.