Chybí učitelé prvního stupně. I kvůli nízkým platům

neděle 4. prosince 2016 ·

Ředitelé základních škol z Vyškovska se v reportáži Vyškovského deníku shodují, že školám chybí kvalifikovaní učitelé. Nedostatek je zejména vyučujících pro první stupeň. „Do problémů jsme se dostali nedávno. Jedna učitelka odešla na mateřskou dovolenou, druhá požádala o rozvázání pracovního poměru. Musíme to řešit učiteli, kteří jsou již v důchodu, nebo nejsou aprobovaní," potvrdil například ředitel ZŠ Na Vyhlídce Miloslav Brtníček.


Miloslav Brtníček (vyskov-mesto.cz)
Poslední dva tři roky si něčím podobným procházejí podle ředitele Luďka Höfera i v Základní škole Purkyňova ve Vyškově. Reakce na inzeráty přicházejí zejména od čerstvých absolventů.

„Přidělíme jim zavádějícího učitele. Dneska je praxe trochu jiná. Už v době studia chodí po školách častěji, a pokud v pátém ročníku mají splněné předměty, tak již mnohdy docházejí na brigády. Každý nějak začínal, nevidím v tom problém. Jsme rádi, že do školství jdou," zmínil Höfer.

Podle něj se totiž stále víc objevuje praxe, že mnohým jde pouze o vysokoškolský titul. „A pak odcházejí stejně do soukromého sektoru. Nedostatek učitelů narůstá především v oborech, ve kterých je snazší najít lépe placenou práci. Na druhém stupni jsou to zejména jazyky," připomněl Höfer.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že do škol nastupuje necelá polovina absolventů pedagogických fakult a víc než čtvrtina z nich do pěti let z oboru odchází. Uplatnění hledají především v administrativě a v obchodu.


Celý text naleznete zde

12 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
4. prosince 2016 v 12:14  

"420 milionů korun ročně jsou náklady na podporu začínajících učitelů, které odhaduje ministerstvo školství."

No ja, jenže je tím myšlenka podpora prostřednictvím uvádějícího učitele, kteří budou mít tuto práci zaplacenou. Z těch peněz začínající učitelé neuvidí ani Kč.

poste.restante řekl(a)...
4. prosince 2016 v 12:27  

Když chybí lékaři a sestry, bije se na poplach, protože pak může také někdo umřít.

Když chybí učitelé, hrozí maximálně tak to, že někdo bude blbej. No a to vlastně ani tak moc nevadí...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. prosince 2016 v 14:09  

On málokdo asi pochopí, že pak chybí i učitelé těch sester, když to zjednoduším.

Nedávno pán v rádiu odpovídal na otázku, co udělá, až dojde nafta a benzín. I pravil, že nasedne na kolo a do nedalekého obchodu si dojede. Že tam nejspíše nic nekoupí, to mu už ovšem nedošlo...

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
4. prosince 2016 v 18:39  

Naopak, čím víc blbců, tím víc třešní!

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
4. prosince 2016 v 18:42  

Ono když zpětně proberete všechna rozhodnutí MŠMT za poslední léta, tak to, že někdo bude blbej, je zřejmě cílem...

Tajný Učitel řekl(a)...
5. prosince 2016 v 11:37  


Brilantní plán, nekvalifikovaných jsme se zbavili tak dobře, že nemá kdo učit. Kvalifikovaní nechtějí.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. prosince 2016 v 13:40  

"nekvalifikovaných jsme se zbavili tak dobře, že nemá kdo učit. Kvalifikovaní nechtějí. "

Ovšem toto bylo nutné. Maturant či nekvalifikovaný učitel samozřejmě neprotestují proti nízkému učitelskému platu.

Chybou bylo zaměstnat nekvalifikované a teď to způsobuje potíže. Ale to se nedá nic dělat. Nápravy špatných věcí bývají bolestivé.

Tajný Učitel řekl(a)...
5. prosince 2016 v 16:14  

Zato ti kvalifikovaní protestují proti nízkým platům jedna radost. To jsou samé stávkové pohotovosti, kam oko dohlédne.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. prosince 2016 v 16:18  

No to sice né a je to chyba, ale je tu i pasívní protest nohama. Lidi "nejdou".

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
6. prosince 2016 v 9:48  

Myslíte že někdo vubec má aktuální přehled, kolik maturantů ted právě kde učí? Nebo kolik družinářek supluje? Kolik školníků chodí s dětmi na TV, nebo jen tak hlídá, protože prostě nemá kdo učit? Ona jedna věc je že hrozí, že někdo bude blbej, jak píše krásně p.r., jenže když napřijde ani ten důchodce, tak se tam prostě někdo posadit musí... To je jen srážka s realitou... On tenhle zajímavě vedenej stát za to chudák ani nemůže. Co třeba takhle vrátit povinné umístěnky? Vystudoval jsi za naše peníze peďák, tak ted tři roky povinné praxe v Kotěhulkách. To by bylo zase ječení amečení o svobodě a já nevím kde co. Ale, že nám studuje třetina učitelů, kteří jít před děti nikdy nechctěj, to je normální??? A za čí peníze? za peníze nás všech, za peníze rodičů, no hlavně že máme plné koleje a menzy a jejich soukromí majitelé z řad vedení škol si plněj šrajtofle. Nemám snad pravdu? Jestli ne, hoďte kamenem....

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
6. prosince 2016 v 9:54  

Jo a ten názor, že je dobže, že jsme vyhnali nekvalifikované, hlavně proto, že jim stačej platy a tak nestavkovali, to je dobrý.... To je k popukání.... Co jsou ve školách jen kvalifikovaní, tak jsou ty stávky na denním pořádku.... Naše silné odbory se za nás postavily anavlékli si modrá trik, jedno zbylo i na Kateřinu.. A kdy bude akce Konec Dobšíkových jakoodborů????

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. prosince 2016 v 10:04  

Pokud si vzpomínám, Vás se to nějak týkalo, pane Nutzi.

Už jsem psal, že stávek nepřibylo, to máte pravdu i Vy, ale už jen situace, že za ty peníze učitelé NENASTUPUJÍ je nátlaková.

Zaměstnávání učitelů bez odpovídající kvalifikace byla a je chyba a to bez ohledu na to, jestli se počet stávkových pohotovostí zvyšuje či nikoliv.

"jenže když napřijde ani ten důchodce, tak se tam prostě někdo posadit musí... "
A to je právě ta situace, kdy ten "maturant-učitel" uškodí. Protože posadit se tam může jen KVALIFIKOVANÝ učitel. A pokud toto nedochází ostatním učitelům, jsou sami proti sobě a jakékoliv jiné řešení jim ubližuje. Takže buď nikdo nebo kvalifikovaný.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.