Český medik založil kliniku pro umírající v Ugandě. Bolest a smrt tam vnímají jako výzvu, říká

neděle 4. prosince 2016 ·

Devětadvacetiletý Lukáš Malý studoval obor všeobecná sestra a deset let pracoval jako "zdravotní bratr" na oddělení ARO v Nemocnici pod Petřínem. Od roku 2012 jezdí každý rok na několik měsíců do Ugandy, kde pomohl založit kliniku, která se specializuje na péči o umírající. “Bolest a smrt tam vnímají úplně jinak než lidé ve střední Evropě,” popisuje své zkušenosti. Když viděl umírat svou první pacientku, byl to pro něj velmi silný zážitek. Za práci v Ugandě mu ve středu ministerstvo školství udělilo cenu pro studenty vysokých škol za mimořádný čin. Jeho příběh přináší server Aktuálně.cz.


Lukáš Malý (itibo.cz)
"Není to mimořádný čin, ale soustavná práce celého týmu lidí, bez nichž by nic z toho nevzniklo. Vnímám to tak, že jen dělám svou práci, která má smysl. Je důležité zachovat kontinuitu zdravotní péče a snažit se místním lidem předávat know-how více než třeba jednorázovou finanční pomoc," komentuje ocenění Malý.

V Africe se snaží se vyjíždět mimo kliniku přímo k pacientům domů. Paliativní péče má sice v Ugandě tradici, ale je špatně dostupná, což se svými službami snaží změnit.

Malý studoval molekulární a experimentální biologii na Ostravské univerzitě v Ostravě, nyní bude končit studia na 3. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy. "Na ARU už pracovat nechci, potřebuji změnu. Uvažuji o praktickém lékařství či o interně. Pořád tíhnu k paliativní medicíně a ta se přes internu jako nástavbový obor dělat dá. Také uvažuji o doktorátu v oblasti lékařské etiky či paliativní medicíny, tak uvidíme," říká. Paliativní medicína si v Česku získává své místo, ale jde to velmi pomalu.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.