Lézt na stromy je lepší průprava než úkoly, věří tvůrci první lesní školy

neděle 4. prosince 2016 ·

„V téhle škole nezvoní, místo toho učitel fouká na bezovou píšťalu. A vlastně to není ani učitel, ale „průvodce“. Školu Devětsil v Kamenici u Prahy založila před dvěma lety skupina rodičů, kteří na vlastní školní léta nevzpomínali nejlépe a svým dětem chtěli dát vzdělání trochu jinak. Roční školné za jedno dítě činí 60 tisíc korun,“ píše Zdeňka Trachtová v reportáži MF DNES.


Zdeňka Trachtová (twitter.com)
Žáci první lesní základní školy v Česku tráví značnou část výuky na zahradě nebo v lese. „Když se nám narodila dcera, začali jsme nejprve přemýšlet nad možnostmi mateřské školky,“ popisuje vznik školy František Zimmel. Nakonec se s manželkou Veronikou rozhodli pro lesní mateřskou školu, jenže v okolí žádná nebyla. A tak ji před pěti lety založili.

„Sledovali jsme, jak děti v přírodě prospívají, a přišlo nám, že by stálo za to zvážit, jak moc by šlo koncept lesní školky přenést do dalšího stupně vzdělávání,“ říká Zimmel, původním vzděláním psycholog.

Škola funguje jako malotřídka. Rodiče si stanovili, že počet žáků ve třídě nesmí o mnoho přesáhnout pět, aby vyučující mohli ke každému dítěti přistupovat individuálně.

„Dáváme přednost partnerskému vztahu s dětmi. Hodně to povzbuzuje jejich vnitřní motivaci k učení. Nejsme vnější autorita, která by je nutila, aby se něco naučily. Dáváme jim pouze podněty a ony se učí samy,“ říká "průvodkyně" Zuzana Jasanová. Připouští, že takový přístup je možný jen v malém kolektivu. V třicetihlavé třídě si jej představit nedokáže.

Škola pracuje s různými alternativními metodami, nemají žádné domácí úkoly ani testy a v průběhu roku dostávají slovní hodnocení. Děti však do ní budou moci chodit jen do pátého ročníku. Nabízí se proto otázka, jak zvládnou přechod na běžnou školu.

Zimmel ani matka dvou žáků školky Veronika Nováčková se toho nebojí. „Snažíme se děti připravovat i na kritické situace, které mohou přijít, aby si uměly se stresem poradit,“ říká Nováčková. „Samozřejmě ale budeme za dva roky opět vybírat školu, která nám bude vyhovovat,“ dodává.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
4. prosince 2016 v 12:31  

Lézt na stromy je lepší průprava než úkoly

Je obrovská škoda, že autoři podobných výroků museli být vzděláni v klasické škole.
Kdyby byli bývali místo učení se ve škole a vypracovávání úkolů raději lozili po stromech, nám všem dnes mohlo být mnohem líp.

aknelka řekl(a)...
4. prosince 2016 v 16:08  

NO, kdyby ten stresík při přechodu na jinou školu děti přece jenom nezvládaly, můžou přece utéct na strom.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. prosince 2016 v 17:27  

Rodiče si stanovili, že počet žáků ve třídě nesmí o mnoho přesáhnout pět, aby vyučující mohli ke každému dítěti přistupovat individuálně.

A na to přispívá stát?

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2016 v 17:35  

Zpět do košaté náruče všemocné matky přírody. Kruh se uzavírá, evidentně :-)

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. prosince 2016 v 17:59  

Jenom, abysme jednou lelezli na stromy vsichni. Kvůli těm, co tam lezou nebo posílají děti už teď.

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. prosince 2016 v 6:18  

My jsme jako děti na to lezení žádnou školku nepotřebovali.
Nad tím by se měl někdo setsakra zamyslet.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.