Úkol pro Valachovou: zachránit veřejné školy

středa 23. listopadu 2016 ·

Ke včerejší schůzce premiéra Sobotky s ministryní Valachovou a oznámení o odkladu povinné maturity z matematiky se vrací článek v Hospodářských novinách. A základní úkol pro Kateřinu Valachovou shrnuje do naléhavé formulace: Zachránit veřejné školy.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Ministryně včera oznámila, že povinně budou z matematiky matzrovat v roce 2021 pouze studenti gymnázií a lyceí. Odklad zdůvodnila Valachová přednějšími úkoly. „Nejdřív chci rozjet reformu financování regionálního školství. Školy budou dostávat peníze podle počtu učitelů, a nebudou muset přijímat co nejvíce žáků, aby za ně dostaly zaplaceno jako dnes.“

Valachová by se podle předsedy vlády měla soustředit také na prosazení slibovaného kariérního řádu pro učitele, který bude sněmovna projednávat na své prosincové schůzi.Ministryně doufá, že společně s vyššími platy a novým financováním škol pomůže řád zlepšit kvalitu veřejného školství, a zastaví se tak odliv žáků na školy soukromé. Ty v poslední době vyhledává čím dál víc rodičů, kteří jsou nespokojeni s veřejným vzděláváním.

Aby změny prosadila, bude muset Valachová vyjednat navýšení rozpočtu o několik miliard. Jen na fungování kariérního řádu však bude potřebovat tři miliardy k rozpočtu ročně navíc, reforma financování škol rozpočet navýší až o dalších pět miliard.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 9:19  

„Nejdřív chci rozjet reformu financování regionálního školství. Školy budou dostávat peníze podle počtu učitelů, a nebudou muset přijímat co nejvíce žáků, aby za ně dostaly zaplaceno jako dnes.“

Cha, cha, cha.
Jen k tomu paní ministryně neustále zapomíná dodat, že u úplných základek se bude za rentabilní považovat ta, která má alespoň průměr 17 žáků na třídu, což povede, pokud obec nebude mít peníze na dofinancování, ke zrušení některých škol. A mám obavy, že u středních škol to bude nastavené podobně.

mirek vaněk řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 9:32  

Hezký úkol, ale svou činností se jí zatím daří opak. V ohrožení jsou všechny školy. Soukromé sice dnes vyzobávají platící rodiče, ale až nebudou pořádní učitelé, bude se platit za průměrné vzdělání všude a hodně.

Unknown řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 9:32  

Paní Kateřina tam bude jen do podzimu 2017. Dle premiéra dělá práci na jedničku s hvězdičkou a to dvakrát podtrženou. Dostala však velké úkoly. Rozjet pochybný KŘ, čerpat a čerpat a čerpat EU dotace, až se z toho učitelé absolutně vyčerpají. Musí dokončit zpackanou inkluzi. Reformy financování regionálního školství se už profesně nedožije. Rozvrat školství tak bude dokonán.

Jiri Janecek řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 19:41  

"Odklad zdůvodnila Valachová přednějšími úkoly..."
To jako celý barák dělá na jedné věci?

Možná to je tím, že o ní čtu nejvíc, ale Valachová mi přijde nechutně populistická.
----
"Co máte teď za úkol?"
"Rozbít atom... Ne, rozbít monarchii."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.