Sněmovní školský výbor schválil nový způsob financování škol

čtvrtek 3. listopadu 2016 ·

Nový systém financování škol, který by měl být místo na počtu žáků postaven na počtu odučených hodin, dnes získal jednomyslnou podporu sněmovního školského výboru. Poslanci také využili otevřeného školského zákona k předložení pozměňovacích návrhů, které se financování přímo netýkají. Výbor podpořil ustanovení o ochraně učitelů nebo úpravu popisující spolupráci středních odborných škol a učilišť s podniky. Informuje o tom ČTK.


Petr Kořenek (psp.cz)
K ochraně učitelů by měly přispět jasná definice jejich postavení a povinnost ředitele zahájit řízení směřující k vyloučení žáka ze školy, pokud se dopustí opakovaných hrubých fyzických či slovních útoků nejen vůči pedagogickým pracovníkům. Návrh připravovaný na ministerstvu školství předložil poslanec Petr Kořenek (ČSSD).

Poslankyně Ivana Dobešová (ANO) navrhla doplnit do zákona, že se zaměstnavatelé mají právo podílet na tvorbě vzdělávacích programů odborných škol, studenti mají do firem chodit na praxe a stáže a odborníci z praxe se mají účastnit výuky i závěrečných zkoušek. Experti z praxe by se také měli aktivněji účastnit absolutorií na vyšších odborných školách.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
4. listopadu 2016 v 7:08  

Nevím, co od těchto změn očekávat. Možná by stačilo, kdyby šlo na školství tolik % HDP jako v zemích, které nám soustavně dávají za vzor.

mirek vaněk řekl(a)...
4. listopadu 2016 v 7:26  

Je to o penězích.
Odborníci z praxe už dávno u závěrečnýh zkoušek jsou. Jsou přizváni, ale často tam nechodí. Ono by to museli mít slušně zaplaceno. A v tom to je.
Málokdo z praxe dělá pro školství zadarmo.
Když bude mít škola na to, zaplatit odborníka, tak odborník bude. To se týká i učitelů. Jinak musí vystačit s tím co za ty peníze pořídí.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. listopadu 2016 v 9:21  

Doufám, že to není tak připravené jako inkluze a tak smysluplné jako kariírní řád. Nebo ano?

Eva Adamová řekl(a)...
4. listopadu 2016 v 14:57  

Tak dlouho se vedou řeči o tom, že nový systém financování nebude závislý na počtu žáků ve škole, až tomu někteří naivní už začínají věřit.

Ale bacha, počet odučených hodin bude záviset ve značné míře na počtu dělených hodin a ten závisí na počtu žáků. My nyní třeba dělíme problematické třídy na angličtinu při 20 žácích, přestože v švp máme limit minimálně 24 žáků. Bude nám to v novém systému umožněno? A další důrazné pozor, 2. stupeň bude považován za rentabilní při průměru 17 žáků na třídu, vše pod bude muset dofinancovávat obec, a je zde tlak na obce, aby školy spojovaly.

Já tedy o novém způsobu financování nemám žádné iluze.

Unknown řekl(a)...
5. listopadu 2016 v 4:40  

Tak nám přibude další maglajs. Krokům MŠMT nevěřím už ani nos mezi očima. Vše neověřené - inkluze, kariérní řád,...., nové financování škol. Má to několik cílů - definitivní likvidaci bývalých praktických škol, úspory v resortu pro inkluzi, KŘ. A "omáčka" okolo nového financování škol je pouze na blbnutí veřejnosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.