Semestr – seriál popisující generaci dnešních studentů

pondělí 7. listopadu 2016 ·

Recenzenti se shodují, že nový seriál internetové televize Stream.cz Semestr je mimořádně zdařilým vykreslením generace současných studentů. „Jednotlivé postavy jako kdyby vypadly z definice generace Z. Řešením banalit dokáží trávit hodiny svého času, přemýšlejí o tom, jestli to co studují má smysl (a když nemá, přemýšlí o jiném nesmyslném studiu) a vůbec řeší otázky, které musí zákonitě vytočit všechny voliče Miloše Zemana do ruda. Ale je to obrovská zábava a já musím upřímně říci, že se mladým tvůrcům povedlo dokonale ukázat svět a životní styl “mladých a ještě ne tak úplně dospělých", píše například Pavel Koubský na serveru mediahub.cz.


Anna Linhartová (kczahrada.cz)
„Snad žádný český televizní nebo filmový projekt proto doposud nevytvořil tak živoucí postavy patřící ke generaci zajištěných mileniálů. Dvacátníků, kteří už nejsou dětmi, ale ještě o sobě neuvažují jako o dospělých. V něčem jsou rozumnější než jejich rodiče, v něčem naopak bezradní.

Nejde o hrdiny zvlášť sympatické (v mnoha ohledech spíš naopak), ale rozhodně živoucí. Nacházejí se v hmatatelném prostředí, kde existuje Kamil Fila, subkultura famáků, Třeštíkův balkón a spousta kaváren prodávajících flat white. To prostředí lze nenávidět, ale zároveň se mu dá uvěřit. A právě v jeho úsporném, ale přesném vykreslení spočívá síla Semestru,“ píše Martin Svoboda na serveru Aktuálně.cz v článku s titulkem Internetový seriál Semestr je spolu s Pustinou to nejlepší, co v Česku letos vzniklo.

A Tomáš Stejskal píše v Hospodářských novinách v podobném duchu: „Jak zachytit život dnešních dvacátníků, který je neustále rozložen do několika činností, jež všechny paralelně probíhají ve virtuálním světě? Prostě tak, že kamera bude sledovat pouze ten virtuální svět. Nikoli to, co prožívají, ale jak o tom chatují, blogují, vlogují a skypují.

Některé motivy či dialogy jsou trochu návodné, včetně pointy. Ale dosud jen málokomu se podařilo vykreslit mechanismy "života on-line" tak věrně. Zábava, nuda, děs i prázdnota jsou od sebe vzdáleny jen jedno kliknutí.“

První díl seriálu odvysílal Stream.cz 1. listopadu. Druhý díl je na programu zítra, 8. listopadu

Režie: Adam Sedlák V hlavních rolích: Anna Linhartová a Jan Hofman


Texty citovaných recenzí naleznete zde, zde a zde

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
7. listopadu 2016 v 15:34  

No je to tak! Generaci Miloše Zemana může obsah děsit, ale tak vypadá vnitřní svět soudobé mladé generace. To jenom my zvenčí spolu s Ovčáčkem koukáme na mladé lidi skloněné nad displeji, který je oknem do jejich světa. Jestli na začátku 20. století koukali naši dědové a pradědové s údivem a strachem z neznámého na příjezd parní lokomotivy, dokázali se s tím za jednu a půl generace porovnat. Jak dlouho to bude trvat, než se stanou běžnými seriály a filmy, zobrazující svět toliko přes svítící sklíčko mobilního zařízení. Je to možná překvapivé, ale je to setsakramentsky přesné. Tak vypadá příchod přerodu vnímání světa a myšlení.

Charlie řekl(a)...
7. listopadu 2016 v 18:17  

Dnešní historka z toalet: Dva středoškoláci (věkem, odhad) vykonávají svoji malou potřebu. Jeden si při tom vyřizuje jistě důležitý hovor. Druhý okamžitě po vykonání potřeby začíná na telefonu něco psát. Zřejmě upravuje svůj aktuální FB status.
Dovětek: Ani jeden nepotřebuje umyvadlo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.