Šéfem státních maturit ještě rok zůstane Zíka. Komise jeho nástupce nevybrala

středa 30. listopadu 2016 ·

Výběrové řízení na post ředitele Cermatu, který připravuje státní maturity a jednotné přijímací zkoušky na střední školy, nevyhrál ani jeden z šesti kandidátů. Ministryně školství proto řízením ještě na rok pověřila současného šéfa Jiřího Zíku. Zejména proto, aby zajistila hladký průběh jednotných přijímacích zkoušek, které poprvé startují příští rok na jaře. Informuje o tom server Aktuálně.cz.


Jiří Zíka (repro ČT)
Konkurz na nového ředitele vypsala ministryně školství Kateřina Valachová letos na jaře. Chtěla tak nastartovat cestu ke zlepšení spolupráce mezi Cermatem a ministerstvem. Výběrová komise ale usoudila, že ani jeden z šesti kandidátů nesplnil představy budoucího dlouhodobého směřování organizace Cermat. Ministryně školství v zájmu stability a hladkého spuštění jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory, které se budou poprvé plošně konat na jaře, rozhodla o ročním mandátu současného ředitele.

Zika byl opakovaně kritizován za nezveřejňování výsledků maturit a špatnou komunikaci s veřejností. Letos vznikla iniciativa Maturitní data - odtajněno, za kterou stojí Oldřich Botlík, který sám působí v testovací společnosti Kalibro, či češtinář Ondřej Hausenblas. Ta požaduje, aby Cermat zveřejňoval podrobnější data o výsledcích maturit.

Cermat pod tlakem zveřejnil souhrnné odpovědi u jednotlivých úloh maturitních testů, Botlík ale trvá na zveřejnění úplných anonymizovaných dat, z nichž by bylo možné analyzovat odpovědi vybraných skupin maturantů a zkoumat příčiny, proč nějaké úlohy zvládají a jiné ne a jaké mají znalosti studenti na jednotlivých typech středních škol.

Za závažné kritici také považují, že jsou maturitní testy postavené především na zastaralých didaktických postupech.


Celý text naleznete zde

13 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 20:29  

Vést Cermat není jen tak, jako třeba dělat ministryni školství. Znamená to být skutečným odborníkem a být zodpovědný nejen na papíře, ale v praxi - nepovedenou maturitu byste neukecali.
Co se týče dua Botlík a Hausenblas, napsal bych v souvislosti s jejich letními počiny cosi o Laurelovi a Hardym, ovšem byla by to urážka dvou skvělých komiků, kteří navíc své kousky vyváděli proto, aby lidem přinesli něco pozitivního.

Michal Komárek řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 20:52  

Pane Soukale, na čem zakládáte svoje přesvědčení, že pan Zíka je skutečný odborník?

Cituji z textu Aktuálně.cz:

"Dvaašedesátiletý Jiří Zíka vystudoval Mechanizační fakultu Vysoké školy zemědělské a poté deset let vyučoval na pozici odborného asistenta teoretickou mechaniku a termodynamiku. Po revoluci dělal finančního ředitele v soukromé firmě. V roce 2008 mu kamarád nabídl místo v Cermatu, což přijal jako možnost spojit původní profesi s novými poznatky.

Po odvolání bývalého ředitele Cermatu Pavla Zeleného v roce 2012 mu tehdejší ministr školství Josef Dobeš nabídl jeho místo. "Volal mi při obědě, musel jsem se rozhodnout do pěti minut," vzpomíná Zíka."

Čili, když to shrnu: Nikdy neučil na ZŠ, ani na gymnáziu, větší část své pracovní kariéry strávil mimo školství, do funkce ho jmenoval "nejlepší ministr školství"...

Děkuji! Hezký večer!

Josef Soukal řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 21:26  

Cermat je testovací společnost. Za ing. Zíku hovoří výsledky, Cermat připravuje testování ve vzrůstající kvalitě a bez výraznějších nedostatků. Kdo si myslí, že je to samozřejmost, nechť si počte třeba zde: http://www.ascestinaru.cz/josef-soukal-ukazkove-vadna-testova-uloha/
Je jedno, kde a jak jste se naučili testování porozumět. Všichni tuzemští testologové se učili "za pochodu".

Simona CARCY řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 23:06  

Pane Komárku, dokázal byste sám nějak nehanlivě popsat svoji vlastní diagnozu? Vy, etalon slušnosti a aktivista z Romea dehonestujete účelovými útoky práci člověka, jemuž svou odborností nedosahujete absolutně nikam. Vy, mudrc z východu, si osobujete naprosto "neurážlivě" právo hodnotit ministry školství a to vždy jen ty, kteří nejsou právě ve funkci. Vy vlastně jen účelově citujete. Za každého mluví výsledky - za vás ta tragedie s Romea a ze ředitele Zíku mnoho let úspěšných maturitních ročníků v legislativním prostředí, které zmanipulovaly toxické neziskovky vašich kámošů. Přála bych vám nést jeden den odpovědnosti za takové úspěšné výsledky. Až se vám přestanou ve svatém boji lesknout oči, omluvte se řediteli Cermatu. Vaše chování je ubohé.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
1. prosince 2016 v 6:53  

"Zika byl opakovaně kritizován za nezveřejňování výsledků maturit a špatnou komunikaci s veřejností." - to opravdu sedí. Zíka může za to, že MŠMT nechce zveřejňovat výsledky maturit (což on jako podřízený nikterak ovlivnit nemůže), a za to, že o určitých věcech hovoří úředník z ministerstva a Cermat má uloženo silentio. Opět ukázka skvělé žurnalistiky, včetně dehonestujícího titulku "Mechanik Zíka vede Cermat čtyři roky" a chybně napsaného příjmení "Zika" - viz úvodní citace mého příspěvku. Školství je vskutku priorita každé české vlády a čeští novináři rozumějí tomu, o čem píší.

Tajný Učitel řekl(a)...
1. prosince 2016 v 7:33  

Pan Zíka se na post skvěle hodí, neučil sice, ale to ani Valachová a je ministriňou.
K sestrojování zkoušky dospělosti je jeho kvalifikace nejlepší.

mirek vaněk řekl(a)...
1. prosince 2016 v 7:33  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
mirek vaněk řekl(a)...
1. prosince 2016 v 7:35  

Plný souhlas s příspěvkem p. Stanzela.
Aktivitě Maturitní data - odtajněno nejde o kvalitnější školství ale o snažší vydělávání peněz ve školství.
Všiměte si, jak všichni šijí do Cermatu, ale do MŠMT se každý bojí opřít. A přitom MŠMT je hlavní pán Centra spolu s politiky mrší řadu let naše školství.
Někteří novináři zaprodaných či prodaných médií to podporují.
Vše je to o penězích!!!

Meky Messer řekl(a)...
1. prosince 2016 v 10:03  

V návaznosti na onen článek na Aktualne.cz - Zeleného neodvolal Dobeš, nýbrž Fiala, to jen tak pro dokreslení kvality článku :-)

Tajný Učitel řekl(a)...
1. prosince 2016 v 14:40  

V Czechii co testolog, to samouk a Zíka toť samouk ze všech největší. Na to, aby dal dohromady high stakes zkoušku dospělosti pro tisíce žáků každý rok samouctví stačí. Husté.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
1. prosince 2016 v 18:41  

Myslet si, že Ing. Zíka je testolog a dává dohromady "high stakes zkoušku dospělosti", to chce imho tak litr moravské slivovice. Ale je pravda, že špičkových testologů se v naší kotlině nedostává.

Simona CARCY řekl(a)...
1. prosince 2016 v 20:01  

Decision making v Karmelitské prožívá zase své slabší období. Aby to nebylo tak vidět, zůstává základem dobrých kouřových clon hlavně to píárko, které v rukou tamních expertů dokáže proměnit lež v pravdu, víno ve vodu nebo zlato v bezcenný kov. Hlavně zesměšnění jednoho z nejvyšších představitelů resortu tím, že mu do úst vloží trapný šém, z něj neučinilo žádného Golema, ale zbytečně směšnou figuru. Takové přehmaty necelý rok před volbami mohou zmařit nejednu touhu...

Pavel Doležel řekl(a)...
1. prosince 2016 v 23:17  

Žerty stranou. Pan Zíka je bezkonkurenčně nejlepším ředitelem Cermatu, kterého pamatuji. Nepolitický, vždy klidný, věcný. Pokud to někdo nepochopil, tak pan Zíka není testologem, ale ředitelem. Neživí se vytvářením testů, ale vytvářením týmů a jejich vedením. A já mu skládám hlubokou poklonu, protože nejen, že se nenechává vyprovokovat těmi okopávači kotníků bažícími po veřejných penězích, ale navíc pomohl vybudovat instituci poskytující služby na vysoké, řekl bych dokonce, světové úrovni. Té kritice lidí, kterým se spravedlivé a rovné ověřování znalostí, dovedností a vědomostí nehodí do krámu, se nedá vyhnout. Vždy jich pár bude.

Firma SCIO je jistě také schopná produkovat kvalitní testy, nicméně čemu stále nějak nemohu porozumět je, proč pan Šteffl poskytuje služby, když je zároveň přesvědčen o jejich škodlivosti veřejné, i individuální. Chápu, že odpovědí je zřejmě zisk. Ale není to nemorální?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.