Rektor UK Tomáš Zima školné na vysokých školách odmítá

pondělí 21. listopadu 2016 ·

Debatu o zavedení školného na vysokých školách oživil rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, který v diskusi v České televizi mluvil o nutnosti navýšit rozpočet vysokých škol o 9 miliard korun a v té souvislosti řekl: „Já si myslím, že nezbude než zvýšit participaci studentů, zavést nějaké zápisné nebo školné, které je v mnoha evropských zemích, byť v různé výši.“ Podle deníku Právo ale Bekův návrh nemá podporu.


Tomáš Zima (cuni.cz)
„Rakousko, Německo jej (školné) zavedly a po několika letech od něj ustoupily. Některé země EU mají nízké poplatky, ale to nevyřeší problém kvality vysokého školství, kde je deficit několik miliard korun,“ řekl Právu rektor UK Tomáš Zima.

Školné nepovažuje za potřebné ani předseda školského výboru Sněmovny Jiří Zlatuška. „V Česku je podle mého soudu vcelku dobře vidět, že sektor soukromých vysokých škol, kde se školné po celou dobu studia platí, není žádnou záchranou vzdělanosti,“ sdělil Právu. Podle něj je financování českých VŠ průměrné ve srovnání s jinými evropskými státy.

„Větší množství financí naše školství potřebuje, ale z mezinárodních srovnání plyne, že hlavní zaostávání je v prostředcích na základní školství včetně platů jeho učitelů,“ dodal Zlatuška.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.