Problém s kapacitou mateřských škol může mít 280 obcí. Největší problémy budou v Praze a Středočeském kraji

neděle 20. listopadu 2016 ·

Od září 2017 bude platit povinná předškolní docházka pro pětileté. Zároveň vznikne nárok na předškolní vzdělávání čtyřletých, od roku 2018 tříletých a od roku 2020 už i dvouletých dětí. Podle analýzy Sdružení místních samospráv může mít problém s kapacitou školek 280 obcí. Dvacet z nich předpokládá, že jim bude chybět místo asi pro pět dětí.


Z hlediska kapacity mateřinek jsou podle ministerstva školství problematickými oblastmi zejména Praha, většina okresů Středočeského kraje a obecně po celé republice aglomerace, v nichž došlo k živelné výstavbě satelitních městeček bez potřebného sociálního zázemí.

Při přípravě letos schváleného zákona o předškolním vzdělávání se argumentovalo mimo jiné tím, že lze předpokládat pokles porodnosti, a tudíž se časem uvolní v mateřinkách místo pro mladší ročníky. Jenže k demografickému poklesu nedošlo a ani předběžné údaje z letoška nenasvědčují tomu, že by k němu mohlo dojít.

Připraveno je hned několik programů, z nichž mohou obce na rozšiřování kapacit čerpat peníze. Zapojeny jsou v nich jak ministerstvo školství, tak ministerstvo financí i ministerstvo pro místní rozvoj a hlavní město Praha. Od roku 2014 do roku 2021 mají obce k dispozici více než 13 miliard. Navíc ještě mohou využít evropské programy.



Celý text naleznete v deníku Právo 19.11.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.