Poslanci sněmovního výboru schválili novelu financování škol a navrhli nová pravidla pro ochranu učitelů

středa 30. listopadu 2016 ·

Stát začne od září přespříštího roku platit školy podle počtu odučených hodin na základě vzdělávacích programů, nikoli pouze podle počtu žáků jako nyní. Vládní novelu školského zákona, která to předpokládá, Sněmovna poslala do závěrečného schvalování. Součástí novely by se mohlo na návrh školského výboru stát ustanovení týkající se ochrany učitelů před napadáním ze strany žáků. Informuje ČTK.


K ochraně učitelů by měly přispět jasná definice jejich postavení a povinnost ředitele zahájit řízení směřující k vyloučení žáka ze školy, pokud se dopustí opakovaných hrubých fyzických či slovních útoků nejen vůči pedagogickým pracovníkům.

Reforma financování se bude podle předlohy týkat mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce. Vláda nechce změnit pouze financování soukromých a církevních škol, zůstane stejné.

Ivana Dobešová (ANO) by chtěla zákonem upravit spolupráci středních odborných škol a učilišť s podniky.

Jitka Chalánková (TOP 09) navrhla, aby o prodeji potravin ve školách rozhodovaly školské rady. Chce tak eliminovat takzvanou pamlskovou vyhlášku ministerstva školství, která podle ní vede k zavírání školních bufetů.

Nina Nováková (TOP 09) by chtěla do zákona vtělit obecné cíle vzdělávání, mezi něž by mělo patřit pochopení a osvojení evropských kulturních hodnot a tradic humanismu, které vycházejí z antického a židovsko-křesťanského duchovního odkazu.


Celý text naleznete zde

17 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 10:44  

Každý poslanec se začne zviditelňovat ve školství až když se začne něco řešit. A většina ještě hlasitě dokazuje, jak o školství vůbec nic neví.
Začínám mít strach co ten parlament nakonec schválí.

Eva Adamová řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 10:58  

Změna financování je šita horkou jehlou, podobně jako inkluze. Dá se očekávat, že s ní bude problémů až z toho polezou všem zainteresovaným oči z důlků.

Jestli dojde k podobné situaci, jako u inkluze, že nejsou finanční prostředky na její pokrytí a školy jsou už nyní informovány, že peníze na listopadovou a prosincovou inkluzi obdrží až v příštím roce, tak si to raději ani nepředstavuji.

Také školy obdrží dopis: Vážené školy, bohužel nyní nemáme prostředky na financování platů pedagogických pracovníků v listopadu a prosinci. Tyto peníze obdržíte až z rozpočtu příštího roku? No to bude vážně sranda.

Jana Karvaiová řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 11:41  

Tak to máte paní Adamová špatné informace. Školy za listopad a prosinec nedostanou zpětně nic. Pokud chtějí zafinancovat současná PO do prosince, musí ze svého.

Unknown řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 14:06  

Stát začne od září přespříštího roku platit školy podle počtu odučených hodin na základě vzdělávacích programů, nikoli pouze podle počtu žáků jako nyní.

Dnes je na ZŠ úvazek 22 hodin. To znamená, že se bude půlit libovolně matematika, ČJ, AJ, NJ,..? Bude to zase limitováno počtem žáků ve třídě. Jak chce někdo dělit skupiny o počtu 17 žáků ve třídě? Kde na to MŠMT vezme peníze? Vše skončí na mantinelech, které nelze překonat. A rád si o této problematice podrobně přečtu. Zase se materiály nedostaly k obyčejným učitelům. "O nás, bez nás". Jako Mnichov 1938.

Eva Adamová řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 14:47  

Paní Karvaiová, ono se to asi liší kraj od kraje. Možná to ale bude tím, že naši krajští pajtáši ještě nenašli odvahu sdělit nám, že to bude až tak, jak popisujete Vy.

Fando, taky jsem zvědavá na pravidla ohledně dělení hodin. Bez pravidel to totiž určitě nepůjde. Doposud totiž byli ředitelé při dělení limitováni obdrženými finančními prostředky, a kdyby to mělo fungovat naopak, že podle dělení obdrží peníze, tak by se státní rozpočet pořádně prohl. Tipuji, že hranice na dělení bude 24 žáků ve třídě a přes to nepojede vlak.

old pratavetra řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 17:08  

to Fanda Moudrý
Podrobnější materiály se nedostaly ani k ředitelům. Půlení předmětů mě taky zajímá, nenašel jsem jedinou zmínku o této možnosti. Přišlo pouze srovnání nového financování v porovnání se současným v souvislosti s počtem žáků a tříd a z toho mi vycházelo, že na tom budeme hůř. Z těch čísel to bylo nejblíž kalkulaci, že dostanete peníze podle počtu hodin dle ŠVP. Což je pro školy, které mají po jedné třídě v ročníku, absolutně nejhorší varianta. Jakmile začnete půlit (např. CJ, VP, PČ), překročíte počet hodin, na které máte "nárok". Ale snad to bude jinak. Nové financování mělo být od 1.9. 2016, pak od 1.1.2018 a teď čtu od 1.9.2018.

Marek Adler řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 19:34  

To by mne zajímalo, jak v situaci, když nebude záležet na počtu žáků ve třídě, budou své děti umisťovat na druhý stupeň obce, kde mají jen prvostupňovou školu. Proč by si nějaký ředitel bral dítě navíc, když za něj nic nedostane? A příspěvek obci na dítě ve škole (těch 7 tisíc ročně nebo kolik) je fakt minimální.

old pratavetra řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 20:12  

To Marek Adler
Ředitel školy nesmí odmítnout dítě, pokud nemá naplněnou kapacitu školy. Takže "proč by" je bezpředmětné. Příspěvek obcím z RUD je v roce 2016 8.550 Kč. Tuto částku x počet dětí ve škole má ředitel školy dostat na provoz. Zas tak zanedbatelná částka to není. Z něčeho ty energie, vodu, opravy, čistící prostředky, pojištění, cestovné ... zaplatit musíte.

Marek Adler řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 20:36  

To old pratavetra

Nespádové dítě přijmout nemusí.

old pratavetra řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 20:56  

"Nespádové dítě přijmout nemusí."

Tak to bych si Vás vychutnal, kdybyste mi zkusil odmítnout přijmout dítě. Každý rodič má právo vybrat svému dítěti školu a pouze naplněná kapacita dané školy je důvod k odmítnutí.

Marek Adler řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 20:57  

To old pratavetra

A kde je to psáno?

old pratavetra řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 22:20  

A kde je to psáno?
§ 36 ŠZ, § 2 SŘ, při rozhodování ve shodných nebo obdobných případech nesmí dojít k nedůvodným rozdílům. Z toho vyplývá de facto jen odmítnutí z důvodů naplněné kapacity (přednostně se přijímají samozřejmě děti ze spádových obcí). Pochybuji, že by se našel ŘŠ, který nepřijme žádné dítě mimo spádovost školy. Ten by to asi ustál. Ale pravdu má Nejvyšší soud (judikát neznám).

Marek Adler řekl(a)...
30. listopadu 2016 v 22:52  

To old pratavetra
Děkuji za potvrzení, že platí: "Nespádové dítě přijmout nemusí." Naopak neplatí vaše: "Ředitel školy nesmí odmítnout dítě, pokud nemá naplněnou kapacitu školy." Takže "proč by" je předmětné.

old pratavetra řekl(a)...
1. prosince 2016 v 6:32  

Pane Adlere, důvodem pro odmítnutí dítěte ve správním řízení (výroková část) je pouze naplněnost kapacity školy. Platí tedy výrok: ""Ředitel školy nesmí odmítnout dítě, pokud nemá naplněnou kapacitu školy." To, že dítě odmítne a rodič se neodvolá, je už jiná věc.

Vašek řekl(a)...
1. prosince 2016 v 8:22  

Pro zájemce o text připravovaných změn: http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=841&CT1=0 (druhá část Platné znění s vyznačením změn). Nebo přímo tady: http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=127167 (změna financování od 7. strany).

Unknown řekl(a)...
1. prosince 2016 v 11:15  

V podstatě od str.13, tam to může kolegy zajímat. Velmi nekorektní je však mediální nekomunikace MŠMT se školskou veřejností.

old pratavetra řekl(a)...
1. prosince 2016 v 12:20  

Pro zájemce o text připravovaných změn: http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=841&CT1=0 (druhá část Platné znění s vyznačením změn). Nebo přímo tady: http://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=127167 (změna financování od 7. strany

Moc děkuji. Takové informace prostě na školy nepřicházejí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.