Markéta Chýlková: Pohádka o štíhlejších dětech

sobota 26. listopadu 2016 ·

„Zpočátku to vypadalo jako pohádka se šťastným koncem – jedna hodná paní ministryně na jedné straně Vltavy uvede v život pravidla pro zdravější stravování dětí ve školách tím, že v nich zakáže distribuci nezdravých potravin. Školy jsou totiž plné tlouštíků a můžou za to potraviny, které si v nich děti kupují. S formulací toho, jaké potraviny jsou vlastně nezdravé, hodné paní ministryni vydatně pomáhal jeden hodný pan ministr z druhého břehu Vltavy,“ píše v dnešním Právu v obsáhlém kritickém článku o „pamlskové vyhlášce“ Markéta Chýlková z Potravinářské komory ČR.

A pokračuje:

A jak už to v životě bývá, ani jeden z nich toho o potravinách moc nevěděl, ale protože měli poměrně volnou ruku, přišel na svět z jejich pera paskvil...

Možná jste v médiích zaznamenali informaci, že se v řadě škol ruší bufety, protože jejich provozovatelé v nich vlastně dětem ani nemají co nabídnout. Situace je skutečně tristní. Limity pro jednotlivé živiny, které hodná paní ministryně s hodným panem ministrem nastavili pro jednotlivé potraviny, jsou tak přísné, že je ve skutečnosti velmi těžké najít na trhu potravinu, která je splní.

Zřejmě všichni máme obyčejný bílý rohlík zafixovaný jako něco když už ne nezdravého, tak alespoň nevyhovujícího požadavkům na zdravou stravu. Kupodivu bílý tukový rohlík a houska raženka limity pamlskové vyhlášky „s odřenýma ušima“ splňují. Pro pečivo je totiž nastavené maximální přípustné množství tuku na 5,0 g na 100 g, což s přimhouřenýma očima běžné bílé pečivo splní.

Pokud vás zajímá, jak dopadly „zdravější“ varianty, připravte se na smutnou skutečnost. Pamlsková vyhláška je ze škol úplně „vyautovala“... Různé vícezrnné bagety, kornpečivo, rustikální pečivo nebo cereální kaiserky „nezdravě“ limity tuku překračují.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 10:14  

A školní jídelny jsou přímo vzorem zdravé výživy. Jsou plné centrálně rozvážených polotovarů, éček, tuků,..Jde však o velmi silné potravinářské lobby a tyto vlivné firmy nikdo z MŠMT nesáhne. Je to ve stylu "inkluze po českém způsobu". Inkluzi provedeme pouze na části populace, která se moc bránit nebude. Víceletých gymnázií a soukromých škol se to jakákoliv inkluze netýká.

Veronika řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 10:53  

Víceletá gymnázia to zasáhlo též. A včerejší jednání na schůzkách o úplném zákazu mobilů bylo také výživné.

old pratavetra řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 15:09  

"A včerejší jednání na schůzkách o úplném zákazu mobilů bylo také výživné."

Nevím, co jste měli výživného, ale já jsem si nechal jen posvětit školskou radou, že mají žáci úplný zákaz používání mobilních telefonů a jiných zařízení k uchovávání záznamů. Nebyla jediná námitka ze strany rodičů, naopak, proč jsme to prý neudělali dřív. Důvod? Až vám začne poletovat Policie po škole a řešit sexting jako trestný čin, nebudete mít moc argumentů.

Veronika řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 16:25  

to pratavetra: Takže kvůli pochybení jednotlivců se to zakáže všem?
U nás námitky byly např. tréninky zařizované z hodiny na hodinu podle možnosti trenéra a uvolněnosti sálu, spolupráce syna ve firmě, práce na publikování ve volných hodinách, omezování právně odpovědných dětí, koordinace odvozu ze školy, mobil se dá omezit jednoduchou aplikací... Proti postihu za užívání mobilu při hodině nemám nic.

Unknown řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 23:54  

Před týdnem měl jeden student kameru přímo v knoflíku u trička. Nikdo z vyučujících si toho nevšiml. A studentík 3. ročníku průmyslovky nahrával a nahrával. Práskli ho až spolužáci. Škola sklapla, protože ve ŠŘ to nemáme až tak moc dobře ošetřené.

jir řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 22:23  

Nahrávající asi nezná Občanský zákoník § 84 a další, škola, jak vidno taky ne. K řešení nepotřebuje školní řád.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.