David Štverka: Co matematika, celé školství má problém!

sobota 26. listopadu 2016 ·

„Na několika debatních fórech MF DNES, která jsme v Moravskoslezském kraji ke školství a zaměstnanosti v průběhu posledních let pořádali, zaznívalo mimo jiné opakovaně zhruba tohle: „Rozdíl mezi českými a zahraničními studenty není ve znalostech – tam Češi ty zahraniční i převyšují. Rozdíl je v tom, že Češi to vůbec neumějí podat. Tam jsou hluboko pod průměrem,“ píše v komentáři vedoucí ostravské redakce MF DNES David Štverka.

A pokračuje:

Jasně že jsou pod průměrem. Aby nebyli... České školství je totiž pořád hlavně o nudném biflování se látky, kterou se žáci a později studenti učí odříkávat nazpaměť a kterou po konci školního roku úspěšně zapomenou. Tedy v případě, že ji nezapomenou po nejbližší písemce..

Kolik škol posiluje studentům sebevědomí? Opět pravidelný hlas z diskusních fór: „Sebevědomí mají absolventi jen v tom, že si řeknou o hodně peněz. To narazíme vždy. A pokud ne hned, tak ve chvíli, kdy zjistí, že po nich taky budeme chtít práci. Z jejich pohledu úmorně moc práce.“

Kolik škol učí děti v hodinách například kreativitě, dedukci, argumentaci, prosazování se, vlastnímu myšlení a přenášení významů, tvorbě projektů, které si musí obhájit?

Kolik z absolventů je po opuštění lavic schopno říct, že je škola bavila, dala jim spoustu dovedností, které navíc umějí používat, a oni tak jsou připraveni se prosadit? Pokud zrovna do takové školy chodí vaše dítě, můžete jemu i sobě směle gratulovat. Obávám se, že většina země může spíše závidět. Bohužel.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES Moravskoslezský kraj

8 komentářů:

Unknown řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 10:24  

"České školství je totiž pořád hlavně o nudném biflování se látky"

A jak se dá "nabiflovat" matematika? Nebavím se tady o kupeckých počtech na 1.stupni ZŠ. Docela mě to zajímá. Bavím se třeba o lomených výrazech, kombinatorice, slovních úlohách o dvou neznámých,..Tady nepomůže ani pan Hejný a dokonce ani Bůh. A neúspěchy studentů v matematice nelze házet jen na učitele- matematiky po celé Evropě. Proč jsou asi asijské země úspěšnější?

Jiri Janecek řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 13:27  

Pokud se někdy stanu fašistickým diktátorem, zavedu pro novináře každých pět let povinný sabatical jahr.

Půl roku ve fabrice na směny za deset čistého, ubytovnu zajistím. Kdekoli v 50-kilometrovém okruhu od měst nad 100 tisíc obyvatel...
Druhý půl rok můžou učit děti na základce třeba kreativitě, dedukci, argumentaci, prosazování se, vlastnímu myšlení a přenášení významů nebo tvorbě projektů, které si musí obhájit... Když zbude čas, můžou s děckama biflovat i něco málo z kritického myšlení...

Nowak řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 13:40  

"České školství je totiž pořád hlavně o nudném biflování se látky"
Pan redaktor zřejmě ve škole dobře zvládl novočeštinu a třeba ho to tam i bavilo. A sebevědomí mu taky nechybí. Takže naše školství není tak zlé (nebo se zhoršilo až teď).

Eva Adamová řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 13:53  

Já mám pocit, že snad existuje nějaké centrální zadání "problémy" českého školství uměle vyrábět a že se do toho zapojila už i ČŠI. Co jiného si má totiž člověk myslet o tematické zprávě, která vychází se srovnávání čtenářské, matematické a sociální gramotnosti učňů (tedy té třetiny středoškoláků, která je na tom inteligenčně nejhůře) s šesťáky, u nichž byl zkoumaný vzorek sestaven napříč celým inteligenčním spektrem.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 14:26  

Když se podíváte na práci s textem na inspisu, vidíte, že se ČŠI čile podílí na devastaci čtenářské gramotnosti. Podpora?

Unknown řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 17:06  

Zase další jedinec, který si myslí, že na školách se jen bifluje.
Buďto chodil do školy před 20 lety nebo má trauma z gymnázia.

tyrjir řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 8:47  

Štverko, jsi vedle, já k ta kanadská ... sasanka. Máš pětku. :)))

aknelka řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 10:26  

Musel mít smutné dětství, ten pan Štverka :(

:)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.