Autisti jsou tady proto, aby nás varovali, jak blbě žijeme, říká dokumentarista Janek

úterý 8. listopadu 2016 ·

9. listopadu vstoupí do kin „Normální autistický film“ režiséra Miroslava Janka, který získal na festivalu v Jihlavě cenu za nejlepší český dokumentární film roku 2016. „Normální autistický film je jakýmsi empatickým průnikem do psychického, a tím i sociálního světa dětí, které prostě přišly na svět s jinou výbavou,“ říká ke svému filmu režisér Miroslav Janek pro Českou televizi.

Janek dodává:

Miroslav Janek (Petr Novák, Wikipedia)
„Rád bych se pokusil prostřednictvím autistického vnímání světa, které tudíž nebudu ve filmu ukazovat jako nemocné, ale pouze jako jiné, vypovědět cosi o našem takzvaném normálním světě a možná i zpochybnit jeho normalitu, nebo normalitu našeho neurotypického způsobu vnímání jevů, které při bližším ohledání, se vůbec jako normální jevit nemusí.“

Myšlenku rozvádí v rozhovoru pro server Aktálně.cz: „Do jisté míry to vnímám tak, že autisti jsou tady proto, aby nás varovali před tím, jak žijeme. Oni na rozdíl od nás ctí řád. Ve světě mobilů a internetu ten řád úplně krachuje, každý spoléhá na to, že může odvolat či posunout schůzku odněkud z tramvaje. Také mají rádi svůj klid, zatímco my jsme pohlceni všudypřítomným hlukem. Poučit bychom se mohli i z jejich přímočarosti a upřímnosti. Měli by pro nás být varovným znamením a neustále nám připomínat, jak blbě žijeme.“


Citované texty naleznete zde a zde

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. listopadu 2016 v 16:48  

....Pět obdivuhodných dětí, jež společnost shodně opatřila nelichotivou nálepkou „autista". ....
Tak já autora této věty počastuji nelichotivou nálepkou "blbec". Autismus je nemoc. To ode dneška budeme u lékaře slýchat, že máme poněkud jiný průtok kyslíku v plících (zápal plic),ale nemáme se znepokojovat, protože to vlastně neznamená, že jsme jiní než ostatní? Takový sadista je taky jen trochu jiný.
Ano,autisté mají svůj řád. Ale většinou až chorobný. O tom by vám povyprávěli mnozí rodiče takových dětí.Ano, mají rádi svůj klid, takže někteří začnou mít záchvat ve chvíli,kdy si někdo v rodině jen trochu víc nahlas pustí rádio.
Řád a klid můžou mít lid, když si ho utvoří. Na to nemusí začít být autisty. Jinak, nejde o autisty, ale je lepší psát o lidech s Poruchou Autistického Spektra. Projevy těchto jedinců mohou být tak široké, že si to laik ani nedovede představit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.