Ministerstvo školství ve Velké Británii požaduje, aby školy evidovaly národnost žáků

neděle 9. října 2016 ·

Ve své nové příručce ministerstvo školství požaduje, aby školy evidovaly národnost a místo narození svých žáků. Některé školy si ale nařízení vyložily po svém a chtěly po dětech neevropského původu, aby doložily, že nejsou uprchlíci. O aféře informuje server Echo24.cz.

Britská vláda se podle vlastních slov rozhodla evidovat národnost studentů, aby zjistila, jak efektivní je vzdělávání cizinců. Podle příručky ministerstva by zaměstnanci školy měli potřebné údaje zjistit od rodičů nových školáků. Rodiče však mají právo poskytnutí informací o národnosti a zemi původu odmítnout.

Jak ale upozorňuje britský server Schools Week, který se zaměřuje na školství, některé školy nové pravidlo zřejmě nepochopily. Několik škol totiž chtělo po dětech, které mají jinou barvu pleti než bílou, aby dokázaly, že nejsou uprchlíci. Konkrétně požadovaly po jejich rodičích předložení cestovního pasu či rodného listu.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. října 2016 v 7:27  

Ať se dívám, jak se dívám, my po rodičích žáků požadujeme totéž. Rodné číslo, místo narození, národnost, občanství, bydliště ošetřující lékař, případné choroby, telefonní číslo na rodiče. Jedině nevyplňujeme zaměstnání rodičů. A jako matriku přeposíláme na Český statistický úřad. Je to docela slušná dávka informací. Jen doufám, že nebude "po česku" přemístěna k nějaké nadnárodní korporaci, pač se jedná o statisíce osob.

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. října 2016 v 8:00  

Národnost škola nepožaduje

Unknown řekl(a)...
9. října 2016 v 8:19  

9. října 2016 8:00

Pak ano, omlouvám se. V Bakalářích tu kolonku máme.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. října 2016 v 11:40  

Je to prasárna.
Děkuji! Hezký den!!!

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
9. října 2016 v 14:16  

To u nás nic neevidujeme, ale máme jasná čísla... Tzv. dh-faktor.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.