Ze svahu Špilberku se lidé mohou na Brno podívat „očima Jana Skácela“

neděle 30. října 2016 ·

Na jižním svahu Špilberku byla tento týden odhalena socha básníka Jana Skácela. Básníkův portrét je vytvořen z 3600 nerezových trubek a na výšku měří přes dva metry. Skrze trubky se lidé mohou na Brno dívat jakoby básníkovýma očima.


Socha Jana Skácela (brno.cz)
Podstavec obsahuje QR kód, jehož naskenování umožní vstup na stránku s informacemi o básníkově životě a nabízí také možnost akustické recitace z jeho díla.

Na stranách podstavce jsou vyryta slova charakterizující základní motivy Skácelovy tvorby: dětství, ticho, krajina, smrt.

Autorem sochy je akademický sochař Jan Sobotka, který vyhrál výtvarnou soutěž vyhlášenou brněnským magistrátem. Do soutěže se přihlásilo 44 účastníků. „Napřed jsem měl představu, že se bude možné dívat pouze jeho očima, pak jsem se však rozhodl udělat průhlednou celou tvář, a tak došlo na trubky,“ vysvětlil Sobotka podobu sochy pro server iDNES.cz.

Server munimedia.cz připomíná, že realizaci sochy financovalo město Brno, cena se pohybuje kolem dvou a půl milionu korun. Socha vznikla v rámci projektu Sochy pro Brno, jehož cílem je kultivace a ozvláštnění veřejného prostoru v centru Brna osazením sochařských děl předních českých a zahraničních autorů.


Podrobnosti naleznete zde a zde

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
31. října 2016 v 20:45  

Piráti na Hrad! Ale na ŠPILBERK! Je tam, tuším výstavka děl Járy Cimrmana. :)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.