ČTK: V angličtině a češtině byl zbytek státní maturity lepší než testy

pátek 5. srpna 2016 ·

Agentura ČTK s odvoláním na webové stránky CERMATu uvádí, že „písemné práce a ústní část státních maturit dopadly v češtině a angličtině lépe než testy. Vzrostl podíl neúspěšných u písemné práce z němčiny z loňských 11,5 procenta na 21 procent. Celková neúspěšnost tentokrát zveřejněna nebyla.“

V češtině propadlo 4,6 procenta z těch, kteří maturitu skládali poprvé. Písemnou práci nezvládlo 1,3 procenta z více než 62.000 lidí, kteří ji psali. Ve srovnání s loňskem se jedná o mírné zlepšení.

Státní maturitu z angličtiny skládalo přes 41.000 lidí. Neúspěšnost u slohových prací a ústních zkoušek byla 3,7 a 3,8 procenta. Zatímco u ústních zkoušek meziročně klesla o 0,4 procentního bodu, u písemných prací vzrostla téměř o 2 procentní body. „Je nutné ale brát v úvahu, že se mohl změnit vzorek maturantů z angličtiny,“ dodává ČTK.

Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Tlumočník řekl(a)...
5. srpna 2016 v 19:49  

ČTK by taky měla dodat, že angličtina je na našich školách prvním cizím jazykem a němčina druhým. Maturitní zkouška na stejné úrovni - B1. Je jasné, že výsledky budou takové, jaké jsou.

Jiri Janecek řekl(a)...
5. srpna 2016 v 21:47  

Já bych spíš řekl, že němčinu učíme 3x hůř než angličtinu... Resp. do loňska 3x hůř, teď už 6x hůř.

Ygrain řekl(a)...
6. srpna 2016 v 15:22  

@Tlumočník: nevím, jak jinde, ale u nás donedávna figurovala němčina i jako první jazyk.

Tlumočník řekl(a)...
6. srpna 2016 v 16:33  

To Ygrain: Procento žáků, kteří začínají na ZŠ s němčinou jako prvním cizím jazykem, bude velmi malé, až zanedbatelné.

Ygrain řekl(a)...
6. srpna 2016 v 19:48  

V současné době už zcela jistě, angličtina němčinu téměř vytlačila. Nicméně neúspěšnost němčiny i jako prvního jazyka bývala vyšší než u angličtiny.

Unknown řekl(a)...
9. srpna 2016 v 11:24  

S úrovní vyučování to nemá co dělat. Na mládež se angličtina hrne ze všech stran od počítačů až po muziku. Nezvládnout úroveň B1 po tolika letech studia je už příznak duševní zaostalosti žáka nebo neaprobovanosti angličtináře.

Ygrain řekl(a)...
9. srpna 2016 v 17:11  

I má - nejde ovšem o duševní zaostalost, ale mnohdy o lenost, a role učitele je nezastupitelná především ve vytváření tlaku.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. srpna 2016 v 18:12  

role učitele je nezastupitelná především ve vytváření tlaku

Už jste si, paní Ygrain, zkusila v průběhu posledních asi tak dvaceti let vytvořit tlak na žáka? Tlak si má vytvářet žák sám, popřípadě jeho okolí či společnost, chcete-li. Učitelova role spočívá ve směrování toho tlaku a naznačování cest k jeho využití. A v jistém směru i uvolnění. Takový de-ga-sin.

Ygrain řekl(a)...
9. srpna 2016 v 19:22  

Nevím, jaký tlak si vytváří žák sám, leda snad tlak plynu ve střevech vlivem nadměrné konzumace piva. Já vyvíjím, chcete-li, nátlak. A před maturitami spím klidně. Vesměs.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.