Zdeněk Sotolář: Přidání nepřidání aneb Kompromis z levného kraje

pondělí 27. června 2016 ·

Požadavek školských odborů v kampani Konec levných učitelů zněl jasně: desetiprocentní navýšení učitelských platů. Realitou však bude pouhých 8 %. To rozhodně není žádná výhra a splnění požadavků.

Dnes dokonce slyšíme, že odbory osmiprocentní přidání hodnotí pozitivně. Jak mohou vlastní neúspěch hodnotit pozitivně? „Jsme přesvědčeni, že k tomuto kompromisu významně přispěla kampaň Konec levných učitelů, protože původní návrhy na zvýšení platů byly na výrazně nižší úrovni než současných osm procent,“ říká Dobšík. O žádném kompromisu však v kampani nebyla řeč. Ještě v polovině června jsme od předsedy ČMOS Dobšíka slyšeli, že „vnímáme, že desetiprocentní příslib může být ohrožen.“ A mluvilo se dokonce o stávce. Pokud přispěla odborářská kampaň pouze k přijetí kompromisu, tím hůře.

Jakoby odboráři s vítězstvím vlastně nikdy nepočítali. To napovídá roztomilý komentář vDeníku Referendum.„Kdyby vláda nerozhodla v náš prospěch a nevyjednávala dál, abychom se přibližovali k našemu požadavku desetiprocentnímu navýšení objemu mzdových prostředků, nejdříve bychom přistoupili k variantě stávkové pohotovosti a od září ke stávce,“ uvedla Seidlová. Abychom se přibližovali. Ukázkový alibismus – příprava na odtroubení požadavku – východisko k přijetí kompromisu. Jak moc se blížíme požadavku 10 %, když má být tarif zvýšen o pouhých 6 %? Kompromis z levného kraje.

Převzato z autorova blogu na iDNES.cz.

6 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. června 2016 v 0:18  

má být tarif zvýšen o pouhých 6 %

1676 korun?
To dám asi tak měsíčně za léky a při životě udržující podpůrné prostředky. U mne dobrý.

tyrjir řekl(a)...
27. června 2016 v 4:41  

Cestovatel na poušti se doplazil ke studni. "Konečně voda!" zasténal. "A kde?" ozvalo se ze studně.

Takový je "Konec levných učitelů" v pojetí MŠMT, vlády a školských odborů?

mirek vaněk řekl(a)...
27. června 2016 v 7:49  

Odbory jako obvykle nezklamaly. Jsou opravdu k ničemu. A jestli si ministerstvo myslí, že takhle dostane dobré učitele do škol, tak je ne naivní, ale blbé.

Unknown řekl(a)...
27. června 2016 v 9:07  

Ministerstvo nemyslí.

Unknown řekl(a)...
28. června 2016 v 10:50  

Právě jsem okomentoval článek P.Fischera z HN na dané téma, takže jen repete:

Myslím, že osočovat samotné učitele jako pouhé submisivní brblálky, kteří se jakživi nevzmohou k odporu, je nespravedlivé. Myslíte snad, že nebýt Lékařského odborového klubu (z něhož se mně jinak vzhledem k dikci jeho "načálstva" kroutí palce u nohou), že by snad jediný doktor vybízel k nějaké rebélii? Vůbec si nemyslím, že by byli lékaři jako stav přepláceni, ale když si to porovnáte s učiteli, stala se z nich po finanční stránce úplně jiná kategorie.

Neštěstím učitelů je, že se "jejich" odboroví šéfové klidně navléknou do stejných triček se slabomyslným sloganem "Konec levných učitelů" (což za dané situace spíš vyznívá jako výzva k hromadné sebevraždě) jako paní ministryně, a ještě takhle společně pózují fotografům! Už zbývá jen rozdat ta trička i ostatním členům vlády, a vyrazit společně stávkovat... Pěkná ilustrace věty: "Trvá-li něco sebe absurdnějšího dostatečně dlouho, stává se z toho norma."

Jako člověk dříve narozený si ještě dobře vzpomínám na hanlivé označení kapitalistických odborů, spolupracujících se zlými vykořisťovateli: "žluťácké odbory". V rámci inovací (pokrok se přece zastavit nedá) bych to "apgrejdoval" na odbory "oranžovácké".

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
28. června 2016 v 19:16  

Školství není v ČR priorita. Ta je zde https://www.novinky.cz/domaci/407828-nova-dela-vrtulniky-obrnence-armadu-cekaji-nakupy-za-miliardy.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.