E-kniha pro vás: Výsledky maturitního testu Matematika v lidsky čitelném formátu (jaro 2016)

pondělí 20. června 2016 ·

Tento materiál byl zpracován po komplikovaném převodu dat z tabulek ve formátu PDF, v němž byla data zveřejněna na stránkách státní maturity. Způsob zveřejnění ztížil další práci a mohl způsobit, že přes důkladnou kontrolu někde zůstala chyba, která povede k dezinformacím. To je jeden z důvodů, proč Infozákon (zák. č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím) nařizuje v podobných situacích zveřejnění ve strojově čitelném formátu. Zpracování vychází z oficiálního znění testu a z takzvaného klíče správných řešení – obojí je dostupné na stejných stránkách. Čtenářům doporučujeme, aby si znění testu stáhli: kvůli přehlednosti a nedostatku místa jsme vynechávali prázdná místa, bodové hodnocení úloh, a občas jsme dokonce přesouvali část zadání do volného prostoru či přímo do tabulek s výsledky.


6 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
20. června 2016 v 7:37  

Hezké.
Tohle by mohl také Cermat zveřejnit.
Takže opravdu asi 5-10% maturantů nemá u maturity co dělat, protože u uzavřených úloh ani netipovali.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
20. června 2016 v 13:31  

5-10% maturantů nemá u maturity co dělat, protože u uzavřených úloh ani netipovali.

Někteří lidé mají mozky natavené tak, že prostě nechtějí, nemohou hádat (tipovat). Je jim to prostě proti mysli. To nemá nic společného s IQ ani s matematikou. A tyto lidi Cermat znevýhodňuje oproti těm, co s tím problém nemaní. Proto je lepší nastavit u uzavřených úloh penalizaci tak, aby hádání nebylo ani výhodné ani nevýhodné (penalizuje se zlomkem bodu 1/(n-1), kde n ke počet všech nabízených odpovědí, a právě jedna je správná).

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. června 2016 v 14:22  

Někteří lidé mají mozky natavené tak, že prostě nechtějí, nemohou hádat (tipovat).

Pytlici mají zase mozky nastavené tak, že nesnášejí pitomce a hovada. Celý život tím zpravidla trpí, a to tak, že hodně, aniž by to mělo něco společného s pitomostí a hovadstvím řečených pytliků. Dá se to někde reklamovat?
A pak mají ještě křivě nastavené nosy, hřbety a nohy. A to už je ale úplně v pytli.

Simona CARCY řekl(a)...
20. června 2016 v 14:29  

Někteří lidé mají nastavené mozky tak, že vždy uhádnou správnou odpověď a ty ostatní Cermat znevýhodňuje, protože jí neuhádnou. Ti první pak celý život probendí v sázkových kancelářích do té doby, než je sejme Babiš, ti druzí pak řídí tuto zemi.

Jiri Janecek řekl(a)...
21. června 2016 v 6:54  

"Tento materiál byl zpracován po komplikovaném převodu dat z tabulek ve formátu PDF, v němž byla data zveřejněna na stránkách státní maturity. Způsob zveřejnění ztížil další práci a mohl způsobit, že přes důkladnou kontrolu někde zůstala chyba, která povede k dezinformacím."

Mám to chápat tak, že někdo přepisovat tabulky ručně? Nebo si programoval nějaký převaděč pdf do dat, který rozlišil v textu tabulku?
Oboje beru - první je krásně tupě biflovací přístup, druhé zas krásně kreativní...
Mne se to povedlo pomocí ctrl+c/ctrl+v přístupu... 2 kliknutí na stránku, 10 minut na 14-stránkový dokument.

Oldřich Botlík řekl(a)...
21. června 2016 v 8:19  

ad Jiri Janecek, 21. června 2016 6:54

Mám to chápat tak, že někdo přepisovat tabulky ručně? Nebo si programoval nějaký převaděč pdf do dat, který rozlišil v textu tabulku?

Někdo si naprogramoval převaděč pdf do csv formátu, neboť nepřeváděl jen matematiku, ale také češtinu a angličtinu. Navíc musel RUČNĚ vyznačit správné a částečně správné položky, aby bylo zřejmé, za co dostávali žáci body. Tyto informace obsahují Klíče správných řešení, ale oba zdroje bylo nutné propojit ručně.

To jen pro ilustraci, jak Jiří Zíka ve skutečnosti napomáhá "dezinterpretacím dat", z nichž má takový strach.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.