Přečtěte si: Valachová: Nedělám to špatně, na kritiku nekoukám

čtvrtek 12. května 2016 ·

Ve funkci ministryně školství je teprve deset měsíců. Přesto se Kateřina Valachová stala zřejmě nejkritizovanější členkou vlády. Bulvár ji dokonce překřtil na "ministryni chaosu". Valachová ale tvrdí, že média nesleduje a na rezignaci za celou dobu ani nepomyslela.

Z rozhovoru Petra Koláře a Vladimíra Baráka s Kateřinou Valachovou v TÝDEN.cz vybíráme:

Kolega Baroch dal nakonec syna na speciální školu pro děti se specifickou poruchou chování. Ve třídě je osm kluků a starají se o ně dvě učitelky, a navíc ještě asistentka. Není to pro podobné děti lepší než celá inkluze?

My neměníme zákon ve smyslu, že by rodiče neměli právo si říct, do jaké školy bude jejich dítě chodit. Jestli někdo říká, že je dítě s jiným chováním "spratek" a že ho tam nechtějí? To je otázka změny uvažování, věc na dlouhou dobu. Ale my přece nemůžeme přistoupit na metodu, že si učitelé budou vybírat, koho budou vzdělávat, a koho ne. Vy mluvíte o konkrétním případu, který ale svědčí jen o tom, že jedna konkrétní škola selhala a nezvládla vzdělávat dítě s ADHD. Jediné, co jde přiznat, je, že s největší mírou pravděpodobnosti - byť ten konkrétní případ neznám - ona škola neměla dostatečnou podporu odbornou ani finanční. My od 1. září neměníme pravidla hry. Jen to, že když se učitelé setkají s takovým případem poprvé, budou mít reálnou podporu přes školská poradenská zařízení. A že to nebude jen na nich, ale finanční prostředky ministerstva a kraje zajistí, aby mohli mít třeba nižší počet žáků ve třídě nebo aby mohli děti s podobnými problémy vzdělávat ve speciální třídě.

6 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. května 2016 v 6:29  

To je nejsmutnější na naší současné společnosti. Obloukem jsme se vrátili zpět do dob, kde se soudruzi navzájem poplácávali po zádech, tykali si a na svých sjezdech a a schůzích se navzájem přesvědčovali, že to přeci dělají a myslí dobře a až teprve další generace pozná, jak byli geniální. Kritika byla vydávána za protistátní činnost. To sice ještě není, ale kdo ví....

O osudech nás všech rozhodují lidé, kteří sic voleni, nemají ani takovou odpovědnost, jako pokladní v Penny. Odpovědnost za svá rozhodnutí. My je neumíme odsoudit ani za trestné činy, natož za špatná a ž přímo zhovadilá politická rozhodnutí s dalekosáhlými následky pro spoustu obyvatel ( krmení hajzlů, co se živí předraženým bydlením pro chudé, náhlé uzdravování nemocných, aby nemuseli mít dávky nebo invalidku, v současné době náhlým uzdravováním postižených dětí, aby nemusely mít asistenta či finanční podporu ve škole......)
Největším průšvihem je ovšem skupina lidí, kteří, nevoleni nikým, se přisáli na stát a ve jménu krásných myšlenek, dopředu odsouzených k nesplnitelnosti, začínají jak chobotnice prorůstat do všeho, kam se rozhlédnete. Kdyby ve svých pamfletech použili halelluja nebo slovo Bůh, asi by se posunuli do roviny sekt. To ovšem nedělají, oni vědí. Přesto jejich sektářský způsob smrdí na sto honů. Ani oni se nemusí z ničeho zodpovídat. I za nimi postupně narůstá plácek, na kterém už tráva neroste.
I paní ministryně se podobnými týpky obklopila. Nebo byla obklopena?

Vít Tomis řekl(a)...
12. května 2016 v 8:58  

Přesně tak to bohužel je... Co s tím? Dříve se používala defenestrace. Teď už jen slovní zmínka o podobném řešení je příčinou zadržení a obvinění...

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. května 2016 v 10:19  

"Nedělám to špatně, na kritiku nekoukám"

Nezbývá, než paní ministryni přivítat mezi námi, pytliky.

Ygrain řekl(a)...
12. května 2016 v 11:47  

"škola selhala"

Prohlásit o škole, která neměla "odbornou ani finanční podporu", že selhala, je na přes hubu.

"my přece nemůžeme přistoupit na metodu, že si učitelé budou vybírat, koho budou vzdělávat, a koho ne"
My přece nemůžeme přistoupit na to, že piloti Boeingu si budou vybírat, které letadlo budou pilotovat a které ne. My jim tam posadíme rychlokvaškového asistenta, aby jim říkal, kterou páku mají mačkat jinak.

mirek vaněk řekl(a)...
12. května 2016 v 14:27  

No jo. Kéž by nezůstalo u planých slibů a něco pozitivního se opravdu udělalo. Proč po letech ve školství tomu jaksi nevěřím?

Unknown řekl(a)...
12. května 2016 v 16:17  

jistěže jsi to katuško dělala dobře,škoda že musíš do ria....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.