Přečtěte si: Odborníci žádají po ministerstvu kultury státní podporu čtenářství

středa 4. května 2016 ·

Odborníci apelují na ministerstvo kultury, aby připravilo národní program na podporu čtenářství. Jeho součástí by mohl být i dotační program resortu. V Česku existuje několik takto zaměřených iniciativ, chybí jim ale koordinace, říká literární historik a teoretik Jiří Trávníček z Akademie věd. Ministerstvo uvedlo, že národní program podpory čtenářství by mohl být vládě předložen příští rok.


Z článku zveřejněném na serveru novinky.cz vybíráme:

K iniciátorům platformy patří třeba také ředitelka veletrhu Svět knihy Dana Kalinová, ředitelka Knihovny Jiřího Mahena Libuše Nivnická, učitel Josef Soukal z Asociace češtinářů či Vít Richter za Svaz knihovníků a informačních pracovníků.

Zamýšlený program by měl šířit povědomí o společenském významu čtenářství. Z výzkumů podle Trávníčka vyplývá, že pokud se čtenářství nepodporuje v rodině, škola to nenapraví. Cílem iniciativy není zvyšovat čtenářskou gramotnost, ale mít návyk číst; cílovou skupinou není škola nebo děti, ale celá populace, říká.

„Jde o to, rozšířit mezi veřejnost myšlenku ‚trvale udržitelného čtenářství‘, tedy že za své děti jako čtenáře zodpovídají především rodiče, že knihovny nejsou pouhým kulturním luxusem," uzavírá.

Iniciátoři Národního programu na podporu čtenářství se sešli v pondělí s náměstkyní ministra kultury Kateřinou Kalistovou. Dohodli se na dopracování koncepce, ministerstvo bude usilovat o vznik meziresortní skupiny, v níž by bylo zastoupeno i ministerstvo školství. MK uvažuje o tom, že by program začlenilo do připravovaného Literárního centra.

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
4. května 2016 v 18:07  

"Z výzkumů podle Trávníčka vyplývá, že pokud se čtenářství nepodporuje v rodině, škola to nenapraví."

Otazka je, jestli to napravi nejaka statni podpora...

mirek vaněk řekl(a)...
5. května 2016 v 10:40  

Navrhuji zavést povinné odpolední čtenářské kroužky!!! Nebo povinnou reklamu na čtenářství do médií!!!
Jak si to odborníci představují?
Co takhle zpřístupnit elektronické knihy na netu zdarma!!! Na tom by se ale tolik nevydělalo, že?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.