MŠMT: Zaměstnanci a mzdové prostředky ve školství - rok 2015

pátek 13. května 2016 ·

Údaje o počtech zaměstnanců, vynaložených mzdových prostředcích a průměrných mzdách za rok 2015 (data za 1.-4. čtvrtletí 2015).






Stručné shrnutí

Informační datová svodka „Zaměstnanci a mzdové prostředky za 1. – 4. čtvrtletí 2015“ je analytickým výstupem ze čtvrtletních výkazů o zaměstnancích a mzdových prostředcích regionálního školství, organizačních složek státu a ostatních přímo řízených organizací v resortu školství a veřejných vysokých škol.

Kromě údajů z výkazů vychází materiál i z průměrných platů v České republice a v kapitole „Průměrná měsíční mzda/plat v ČR a ve školství" jsou porovnávány průměrné platy/mzdy ve školství se statistickými daty o průměrné mzdě/platu Českého statistického úřadu za celou ČR.

Veškeré zde uvedené údaje jsou souhrnnými údaji za celý resort školství – tedy za kapitolu 333-MŠMT státního rozpočtu včetně ESF (u vysokých škol a ostatních přímo řízených organizací včetně prostředků na projekty EU), za jiné činnosti (u vysokých škol včetně doplňkové činnosti) a za ostatní zdroje. Nejedná se tedy pouze o prostředky státního rozpočtu, tj. prostředky kapitoly 333-MŠMT státního rozpočtu, na které jsou stanoveny závazné limity mzdové regulace.

Počty a mzdy/platy zaměstnanců, pedagogických a nepedagogických pracovníků, učitelů a ostatních skupin profesí jsou uvedeny včetně vedoucích zaměstnanců (ředitelů, zástupců ředitelů, vedoucích pedagogických pracovníků), pokud není uvedeno jinak.

Stručné shrnutí je zpracováno za regionální školství, ostatní přímo řízené organizace (dále jen OPŘO), ostatní organizační složky státu (VSC) a vysoké školy, tj. bez údajů za zaměstnance státní správy (MŠMT, ČŠI).

1. SOUHRNNÉ ÚDAJE za 1. – 4. čtvrtletí 2015

Ve školství (bez státní správy) pracovalo celkem 275,8 tis. zaměstnanců, kterým bylo celkem vyplaceno 84 368,9 mil. Kč mzdových prostředků bez OON/OPPP.

Oproti stejnému období předchozímu roku se průměrný přepočtený počet zaměstnanců ve školství (bez státní správy) zvýšil o 2 302,3 zaměstnance; tj. o 0,8 %. Objem vyplacených mzdových prostředků ve školství (bez státní správy) se zvýšil o 2 132,0 mil. Kč, tj. o 2,6 %.

Průměrná měsíční nominální mzda/plat zaměstnanců ve školství (bez státní správy) dosáhla 25 489 Kč.

Meziroční nárůst průměrné měsíční mzdy/platu ve školství (bez státní správy) činil 435 Kč, tj. 1,7 %.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.