Štastní lidí čtou a pijou kávu

úterý 12. dubna 2016 ·

Neskutečně silný příběh odehrávající se nejen v kavárenském prostředí smyslné Paříže

Dá se vyléčit zlomené srdce?

Mladá Pařížanka Diane je přesvědčená, že šťastní lidé čtou a pijou kávu, a proto tak nazve svou kavárnu. Když však při automobilové nehodě zahyne její manžel i malá dcerka, Diane ztratí smysl života. Zoufalá mladá žena se zcela uzavře před světem a přestane se starat i o svou literární kavárnu. Nakonec se rozhodne odjet do Irska, které toužil navštívit její muž, a na jeho bouřlivém a drsném pobřeží dát do pořádku svůj život. Netuší, že tu potká muže, který rázem její život změní. Záhadný fotograf Edward, kolem nějž se dějí podivné věci, ji přiměje vrátit se do života.

V současné době se podle knihy natáčí i film.

Byl ještě zachmuřenější než obvykle, opravdu jsem mu pěkně lezla na nervy. Hrál si se zapalovačem, křečovitě zatínal zuby, naráz vyprázdnil celou sklenici a hned si gestem objednal další. Zabodl do mě pohled. Zvedla jsem svoji skleničku jeho směrem a trochu se napila. Musela jsem se ovládnout, abych to nevyplivla. Tohle víno, jestli si vůbec zasloužilo tak vznešené pojmenování, se nedalo pít. Vedle něj by i nakyslou břečku v plastové lahvi mohl doporučit vyhlášený sommelier. Co jsem čekala? Že najdu kvalitní pití v irské vesnici, kde se nepije nic kromě Guinnesse a whisky? Ale stejně jsem se pořád na Edwarda vyzývavě dívala.
Tenhle manévr trval dobrou půlhodinku. Nakonec jsem měla navrch: zvedl se a zamířil k východu. Vyhrála jsem bitvu, něco jsem ten den dělala.

Agnes Martin-Lugand se narodila v Saint-Malo v roce 1979. Několik let pracovala jako klinická psycholožka a potom se začala věnovat psaní knih. Svůj první román Šťastní lidé čtou a pijou kávu (Le gens heureux lisent et boivent du café, 2014) vydala nejdřív na internetu a mezi literárními blogery zaznamenal okamžitě úspěch. Krátce poté vyšel v renomovaném francouzském nakladatelství Michel Lafon, stejně jako její další dva romány Entre mes mains le bonheur se faufile (Život mi proklouzává mezi prsty, 2014) a La vie est facile, ne t’inquiete pas (Neboj se, život je snadný, 2015). Její knihy byly přeloženy do řady jazyků a v současné době se podle její první knihy natáčí i film, na nějž koupila práva společnost TWC.

Novinku Štastní lidí čtou a pijou kávu zakoupíte levněji přímo u vydavatele

Přečtěte si ukázkovou kapitolu:

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.