Roman Kučera: Rozumnější je dát prostředky místo na nákup a provozování kamerového systému na platy učitelů nebo učební pomůcky

středa 13. dubna 2016 ·

Moje dítě mi ze školy doneslo papír, že mám podepsat souhlas s umístěním kamerového systému ve škole. Podepsal jsem papír, ale s trochu jiným textem.


Vážená paní ředitelko,

obdržel jsem od Vás formulář, že souhlasím s umístěním sledovacích kamer na Vaší škole. Jelikož s jejich umístěním nesouhlasím, nemohu tedy podepsat, že s ním souhlasím. Mohu jej pouze s politováním vzít na vědomí.

Domnívám se, že instalováním kamer nemůže vzejít nic dobrého. Přesto, že jsem si přečetl Směrnice pro kamerový systém a věřím, že data takto nasbíraná nikdo ve Vaší škole nezneužije, ta možnost zde stále bude. Jediná data, které nelze zneužít, jsou data, která nikdy nevznikla.

Úspěšná škola je dobrá proto, že se pedagogové - lidé věnují studentům. Ne proto, že si usnadňují práci pomocí moderní techniky, aniž by dokázali chápat dosah možných negativ. Proto bych považoval za rozumnější, kdybyste prostředky, které takto vyplýtváte na nákup a provozování kamerového systému, věnovali třeba na platy učitelů nebo učební pomůcky.

Nevadí mi, když škola zakáže ve vyučování používání mobilů a tabletů, nevadí mi ani jejich dočasné odebírání či odstínění od signálu, pokud vedení školy získá názor, že to pomůže zkvalitnit vyučovací proces. Právo na soukromí je však jedno z nejdůležitějších práv člověka, je zakotvené Ústavou a Listinou základních práv. Je mi líto, že toto právo je ve Vaší škole omezeno, byť je to v souladu se zákonem. Není přece nutné využívat zákonné mantinely do krajnosti.

Na závěr bych chtěl jen připomenout, že ve Žďáře nad Sázavou, v době, kdy došlo k tragédii, byly kamery nainstalovány a ničemu nezabránily. Některým tragédiím prostě zabránit nelze. Kamery možná navozují falešný pocit bezpečí. A jistě uznáte, že falešné pocity k ničemu pozitivnímu nepřispívají.

Děkuji za pochopení

Ing. Roman Kučera

12 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
13. dubna 2016 v 0:17  

Ano, záběry dětí přezouvajících se v šatnách jsou skutečně zlatý důl pro zneužití.

jir řekl(a)...
13. dubna 2016 v 6:22  

Pán je zřejmě taky odborník přes platy a školní pomůcky. Jeho zodpovědnost v dané věci je 0, nevím, proč se tedy k tomu vůbec vyjadřuje.

krtek řekl(a)...
13. dubna 2016 v 7:35  

Protože nemá rád kamery. U nás jedna maminka před zavedením kamerového systému protestovala, po zavedení a útoku ve Žďáru děkovala.
Samozřejmě, že kamerový systém je v malé míře preventivní a ve velké míře doplňkový v důkazním řízení. Třeba alkohol, kouření na záchodech (tam kamery ovšem a oprávněně nejsou), prokopnuté dveře, rozbité pletivo u šaten.

Tajný Učitel řekl(a)...
13. dubna 2016 v 9:38  

Já bych dal kamery i do sborovny. Tam co se někdy děje! Minule byla třeba přistižena kolegyně J.N. in flagranti delicto se školníkem na pracovní desce kuchyňského koutu. Na dotazy ředitele odpověděla, že prý zkoušeli nový způsob přípravy těsta na plačinky dle DUMy č. 2364.

Unknown řekl(a)...
13. dubna 2016 v 10:21  

Kamerový systém u vchodu ano. V budově ne, tam si musí kolegové pomoci sami. Ale je třeba se zamyslet nad tím, že ty kamery ve třídách máme a obvykle je jich několik desítek na každou třídu. Jsou v mobilech, tabletech,... a je to sakra dobře zneužitelné. Naposledy si mladí mužové natáčeli své činnosti na WC. Tedy i tam má veřejnost přehled o činnosti ve škole.

mirek vaněk řekl(a)...
13. dubna 2016 v 13:55  

Hezký protest. Teď by měl podobý dopis poslat všem mestským policiím, bankám, úřadům a institucím s kamerami nebo nikam nechodit.
Mnohem větší je šance zneužití videokamerky na jeho notebooku.
Kamery se stávají na většině škol nutností. Kvůli ochraně těch poctivých a slušných žáků před lumpy v lavicích.

poste.restante řekl(a)...
13. dubna 2016 v 14:02  

nevím, proč se tedy k tomu vůbec vyjadřuje.

Pán se k tomu zřejmě vyjadřuje proto, že to po něm vedení školy chtělo a protože svůj postoj cítí potřebu zveřejnit.

Moje pedagogické působení se zjevně chýlí ke konci.
Před lety jsem prohlásil, že jakmile začneme v naší škole ve vstupu montovat detekční rám a zaměstnávat ochranku, pak končím.
Kamerový systém je k tomu první krok.

Kamerové systémy v obchodech, firmách a městech mají za účel působit jako prvek prevence a dokazování kriminality.
Pokud v minulosti povaha školních "zločinů" byla typu odhozený ohryzek v šatně, ztracené tenisky, nebo rvačka o přestávce, věděli jsme, že "jsou to ještě děti a většinou z toho vyrostou".

Pakliže v našich školách potřebujeme instalovat technické prvky prevence a dokazování kriminality, nebo chování, které se svou povahou kriminalitě začíná blížit, pak máme ale opravdu velký problém.
Mnohem větší, nežli je možnost zneužití systému.

Unknown řekl(a)...
13. dubna 2016 v 14:46  

Poste.restante - přesně tak.

jir - soudruhu, zakazovat rodičům, aby se vyjadřovali k práci školy, kam chodí jejich děti, to už tu kdysi bylo. Tehdy ale ještě nebyly kamery.

jir řekl(a)...
13. dubna 2016 v 15:22  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
jir řekl(a)...
13. dubna 2016 v 15:31  

Ježišmarjá, to je snad jasný, že to po něm vedení školy chtělo, ale proč to píše sem?

Unknown řekl(a)...
14. dubna 2016 v 12:34  

Jsem rád, že ještě jsou rozumní lidé v této republice. My jsme v našem družstevním domě např. také dostali takový papír, kde neexistovala kolonka či možnost "nesouhlasím". Pouze papír se souhlasem k podepsání. Museli jsme zjišťovat, jak vyjádřit nesouhlas a po absolvování "koberečku" před předsednictvem družstva jsme neustoupili, alespoň jsme se snažili vysvětlit náš přístup v duchu podobném jako je zmíněný dopis. Pochopení sice nebylo, ale zákon ještě díky bohu neumožňuje zařídit toto bez souhlasu dotčených. Kamery tu tedy nemáme a poněkud inteligentněji se investovalo do lepšího osvětlení v domě. To (veřejné osvětlení) je mimochodem v případě ulic průměrně 7x úspěšnější v prevenci kriminality než kamery. Argumentujícím o kamerách na notebooku atp. samozřejmě řeknu, že si všechny tyto vstupy přelepuji páskami a že mobily máme v rodině záměrně značně staršího data, tak aby tyto dispozice neměly. Stížnosti a dopisy na omezení soukromí, ať už na pracovištích z pohledu pracovníků (tj. zmíněné banky, restaurace apod.) anebo na veřejných prostranstvích z pohledu občanů, je samozřejmě nutné neustále podávat. Pak se něco dá i vyřešit, ač zatím málokdy. Přesto to má smysl. Proto podporuji zde zveřejněný dopis a chtěl jsem jen uvést pár příkladů, jak se omezování soukromí dá zamezovat. Nebojte se toho, přinejhorším se dočkáte pár negativních komentářů na nějakých serverech, přinejlepším dosáhnete zlepšení prostředí pro všechny. Nezapomeňte že např. v Hamburku byla na protest a žádost občanů stažena většina kamer z veřejného prostoru. Sice se to teď snaží zčásti vrátit kvůli falešným a vyprovokovaným incidentům s uprchlíky, ale to je jiná mánie, kterou musíme snášet s nadhledem. Přeji všem krásný den

Tajný Učitel řekl(a)...
20. dubna 2016 v 17:38  

Jejda, dítko prvostupňové dnes netrefilo mísu i složilo kabel těsně vedle. Už aby tam byly ty kamery. To bude podívaná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.