Přečtěte si: Univerzita, nebo továrna na kompetence?

pondělí 11. dubna 2016 ·

Časopis Vesmír ve svém dubnové čísle vydal rozhovor s náměstkem pro řízení sekce operačních programů Václavem Velčovským. Tématem je současný i budoucí stav vzdělávání, vědy a výzkumu.


Z rozhovoru Evy Bobůrkové s Václavem Velčovským ve Vesmír/MŠMT.cz vybíráme:

Momentálně zažíváme takzvanou třetí civilizační – digitální – revoluci. Jaký jeváš názor na Khanovu akademii a další způsoby vzdělávání přes internet?

Otázka je, co od digitálních technologií chceme. Jsem přesvědčený, že role učitele či vědce jako průvodce, paidagogos, je nezastupitelná. Digitální technika ji může zprostředkovat, ale ne nahradit. Nedovedu si představit, že by osobní konzultace nebo diskuse mohl zastoupit internet, skype nebo jakékoliv jiné médium. Khanova akademie ve své podstatě převedla frontální výuku do webového prostoru a doplnila ji o testy a síťování studujících. Není to plnohodnotná náhrada edukačního procesu, vždyť popírá, že člověk je sociální zvíře s nutností osobní, osobnostní interakce.

2 komentářů:

BoBr řekl(a)...
12. dubna 2016 v 7:13  

Odkaz na celý článek nefunguje. Ten úryvek nic neříká. Je to sice pravda, ale ne celá. Zrovna tak by se mohlo tvrdit, že osobní kontakt s učitelem již dnes neznamená vše a že nám internet umožňuje spojení i s takovými učiteli, které osobně nepotkáme. Nebo si snad myslíte, že je video-tutoriál kteréhokoli učitele lepší než ten Khanův?

Janek Wagner řekl(a)...
12. dubna 2016 v 7:22  

Omlouvám se za chybu, opraveno http://vesmir.cz/2016/04/08/univerzita-tovarna-kompetence/.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.