Přečtěte si: Šmejdi z Blesku

pondělí 11. dubna 2016 ·

Není to tak dlouho, co bulvární deník Blesk sehrál velmi pozitivní společenskou roli, když rozjel kampaň proti firmám, které podvodnými praktikami tahají peníze z kapes seniorů. Kampaň se nesla pod sloganem „Boj proti šmejdům“. O to překvapivější je, že dnes se šmejdi usídlili v redakci Blesku, protože útočí na bezbranné děti.


Z editorialu Erika Taberyho v RESPEKT.cz vybíráme:

Po pravdě řečeno, stále není moc jasné, proč se Blesk rozhodl vytáhnout do boje proti dětem s handicapem (jde o tzv. inkluzi), které chce vyhnat z normálních škol. Lze se jen domnívat, že deník vsadil na velmi oblíbenou strategii, že co v Česku není dokonalé, to musí pryč, takže doufá, že bude zavalen děkovnými dopisy svých čtenářů.(...)

Tu a tam zaznívá, že problémem budou děti s lehkým mentálním postižením. Když budou pomalé, budou komplikovat výuku. Tady je třeba připomenout, co říká většina odborníků: zapojení do klasických škol se bude týkat pouze těch dětí, které to zvládnou. Ani rodiče, ani škola a ani konzultanti většinou netouží po tom, aby bylo nějaké dítě vystaveno stresu, že je v prostředí, na něž z objektivních důvodů nestačí.



12 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. dubna 2016 v 8:47  

"O to překvapivější je, že dnes se šmejdi usídlili v redakci Blesku, protože útočí na bezbranné děti."

Víc toho nemusí nikdo víc psát a je celkem jasné, že autor bezbranné děti pouze využívá k útoku.

Unknown řekl(a)...
11. dubna 2016 v 9:02  

"se bude týkat pouze těch dětí, které to zvládnou. Ani rodiče, ani škola a ani konzultanti většinou netouží po tom, aby bylo nějaké dítě vystaveno stresu, že je v prostředí, na něž z objektivních důvodů nestačí."

Vskutku k pousmání. Jde tady o děti nebo nejde? Autor zřejmě vůbec nečetl tzv. RVP. Tak tady plácá v obecné rovině naučené fráze. Jde o děti s IQ mezi 50-69. Tedy z medicínského hlediska o lehkou mentální retardaci. Systém, který je takto nastavený v ČR je demotivující pro děti s LMP i průměrné. Poškodí obě skupiny. Stále doufám a věřím, že mně někdo vypíše aspoň v pěti bodech přínos inkluze po česku pro průměrné děti.

Inkluze v Norsku je třeba úplně jinak stavěná. Děti s mentální retardací jsou ve svých vlastních třídách o malém počtu. V druhé části budovy jsou ostatní žáci. Vzájemně se setkávají v komunitní místnosti. Ta je obvykle větších rozměrů uprostřed školy. Za situace, že žák s LMP vyniká nebo je průměrný v nějakém předmětu, pak může docházet do běžných tříd na vybraný předmět. Ve třídách učí děti s LMP v malém kolektivu speciální pedagog.

Unknown řekl(a)...
11. dubna 2016 v 9:11  

Agresivní blábol. Autor neví, o čem mluví.

Jirka řekl(a)...
11. dubna 2016 v 9:28  

Jen jsem nepochopil, proč šéfredaktor Respektu pan Tabery mluví tak povýšeně o Blesku? Jeho řadoví redaktoři si před napsáním článků o tématu alespoň něco přečetli. Názor by neměl stačit ani žákům, kterých se editorial týká. Je jiná doba. RESPEKT!

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
11. dubna 2016 v 10:38  

A teď volte, kdo je a kdo není bulvár!

Jiri Janecek řekl(a)...
11. dubna 2016 v 12:06  

Premyslim, jestli by to bylo lepsi, kdyby se v dobe, kdy chodil Tabery do skoly, ucilo kriticky myslet a psat eseje...

---
"Tady je třeba připomenout, co říká většina odborníků: zapojení do klasických škol se bude týkat pouze těch dětí, které to zvládnou. "
Ono mozna je dulezitejsi co rika zakon a vyhlaska a jak se to bude v praxi interpretovat...

"Na celé kampani je nejabsurdnější to, že kroky ministerstva školství nepřinášejí vlastně nic tak zásadně nového. "
Prinasi zruseni zvlastniho RVP pro LMP...

tyrjir řekl(a)...
11. dubna 2016 v 13:04  

Když si přečtu některé články Respektu (někdy stačí jen nadpis:) mám pochybnost o morálním právu Respektu označovat Blesk za bulvár a kde že se ti šmejdi vlastně usadili. Tvrzení (nikoli domněnku nebo názor) E. Taberyho, že "dnes se šmejdi usídlili v redakci Blesku, protože útočí na bezbranné děti", zveřejněné ve článku "Šmejdi z Blesku" je tvrzení myslím jasně urážlivé a nepravdivé. Být šéfredaktorem Blesku, vyzval bych Respekt k omluvě za jeho zveřejnění. J.Týř

Unknown řekl(a)...
11. dubna 2016 v 17:27  

Erik Tabery v článku Šmejdi z Blesku
1. Lže
2. Vynáší kategorické soudy o jevech, o kterých má minimum informací, navíc jednostranných nebo nepravdivých
3. Je povrchní a nezodpovědný, líný zjistit si objektivní informace
4. Poplatný ideologické lži, že děti s lehkým mentálním postižením se budou nejlépe rozvíjet v běžných školách
5. Podsouvá redaktorům Blesku zlé úmysly, byť jejich kampaň vyznívá ve prospěch dětí s LMP.
6. Buď je úplně mimo mísu, nebo svůj článek napsal ze zištných důvodů.

Jiri Janecek řekl(a)...
11. dubna 2016 v 17:39  

To je otazka na praci s textem, pane Kuresi?

Rekl bych, ze z testologickeho hlediska je zavadna, nebot carka v moznosti c. 6 vylucuje tu spravnou moznost, ze je uplne mimo misu a zaroven si musi vydelavat na chleba... Navic mi prijde, ze vsechny nabizene odpovedi jsou spravne... :-)

Unknown řekl(a)...
11. dubna 2016 v 18:29  

:-) Pane Janečku, opět Vám dávám za pravdu. Jste opět pregnantní a trefný.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. dubna 2016 v 21:44  

Správný výsledek je 21 - oko bere.

mirek vaněk řekl(a)...
12. dubna 2016 v 7:29  

Komuže to patří RESPEKT?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.