Přečtěte si: Šéfredaktor Blesku Radek Lain: Téma inkluze je pro nás důležitý obsahový projekt

pondělí 4. dubna 2016 ·

Vede nejprodávanější deník v zemi, který si každý den přečte přes milion lidí. Přesto tradiční bulvár čelí stejným problémům jako jiné noviny – vytrvalému poklesu nákladu. Jak se s tím pere? Co si myslí o budoucnosti tištěného bulvárního obsahu? Jak se změnily zprávy? A jak se proměnili čtenáři Blesku? Co dnes na čtenáře zabírá? A proč jeho deník rozjel velkou kampaň proti inkluzi?


Z článku Leoše Kyši v MEDIAHUB.cz vybíráme:

Proč jste se rozhodli být aktivističtí a jít ostře do jednoho tématu a navíc s jasně definovaným postojem?

Neřekl bych, že aktivismus je zrovna to výstižné slovo. Inkluze je ale pro nás důležitý obsahový projekt. Začali jsme se jí věnovat, protože jsme vnímali neustále rostoucí pochybnosti těch, kterých se týká bezprostředně, tedy učitelů a ředitelů škol, kterým – přestože je zákon už takřka rok schválený - absolutně chybějí informace, jak se mají na inkluzi připravovat. Komunikujeme také s praktickými školami a hlavně rodiči dětí s lehkým mentálním postižením. Je v pořádku, že ten zákon podporuje snahu rodičů, kteří chtějí svoje děti začlenit do hlavního vzdělávacího proudu. Zároveň ale omezuje práva rodičů, kteří tuto ambici nemají, protože jsou přesvědčeni, že to jejich dětem neprospěje. Ti budou odkázáni na libovůli státního aparátu. A je nutné, aby jejich hlas byl slyšet. Protože kam přišli, tam se doposud setkávali s arogancí a odmítáním. Nemají se jak jinak bránit. Proto stojíme na jejich straně.

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. dubna 2016 v 11:15  

Dnes jsem se dozvěděl, že paní ministryně údajně pronesla, že kdo nechce inkluzi nenávidí postižené děti. No ,jestli je tento výrok pravdivý, je to na pováženou.Blesku je vyčítána tzv. nevyváženost zpravodajství. V neděli jsem shlédla jakýsi pořad (na ČT), kde byli vyvážení. Pan Kamberský z Lidovek (které kdysi použily moje slova vytržená z kontextu a daly je pod fotografii) a pan otec postiženého dítěte, který je pro inkluzi všema deseti. nebyl tam nikdo z opačného pólu. Když už kážu o nevyváženosti, měla bych se tohoto jevu vyvarovat alespoň v té reportáži (nebo co to bylo).Jenže to nebyl první případ, kdy se ČT předvedla ve stejném světle. Místo, aby si k rozhovoru pozvala nějakého ředitele ze speciální školy (napadá mě třeba Jedličkárna nebo Ježkárna), zvali si Feřteka nebo Kartouse, oba jako údajné experty přes vzdělávání. Blesk má pravdu v tom, že dali nejvíce prostoru těm, kdož byli nepřipouštěni k diskusím, kterým nikdo nechtěl tisknout články (např. Blisty,Lidovky..). Je zcela jedno, zda články byly vyvážené nebo ne. Konečně bylo ministerstvo donuceno komunikovat více a lépe. Stejně tu máme stále bílá místa, ktrá ještě ministerstvo nevysvětlilo, nebo svým projevem opět spíše zamlžilo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.