Přečtěte si: Podceňování předškolního vývoje

úterý 12. dubna 2016 ·

Dotazníkové šetření neziskové organizace Save the Children odhalilo u téměř poloviny rodičů podceňování schopnosti učení u jejich předškolních dětí, informuje britský deník The Independent. Rodiče předpokládají, že se jejich děti před nástupem do školy naučí zhruba 100 slov, což je pouze polovina vládou doporučovaného limitu. Výsledkem takového přístupu jsou děti, které mají s učením v první třídě problém a zůstávají pozadu za spolužáky někdy až do konce školní docházky.


Vědci z předních britských univerzit přitom vyzývají vládu, aby zajistila do každé mateřské školy nejméně jednoho kvalifikovaného pedagoga, který by se postaral o maximalizaci dětského potenciálu. Ve společném stanovisku poukazují, že mozek batolat je dvakrát aktivnější než mozek dospělých a dvakrát rychleji si vytváří spojitosti. Nevyužití možností mozkové činnosti v útlém věku, kdy se vytváří klíčové dovednosti jako mluvení a práce s jazykem, může pro děti znamenat problémy s učením ve třídě po mnoho dalších let. 

Profesor neurovědy a dětského zdraví Torsten Baldeweg z University College London připomíná, že právě v předškolním věku se mozek nejvíce rozvíjí a tvoří se v něm důležitá spojení, jejichž absence může mít dopad na pozdější fyzický kognitivní, ale i emocionální rozvoj. Zmiňované šetření však ukázalo, že 63 % rodičů (a 68 % otců) je přesvědčeno, že nejdůležitější období pro dětské učení je během školní docházky.

Většina rodičů také uvedla, že cítí nedostatek podpory nebo rad pro raný vývoj dítěte. Podle Gareth Jenkins ze Save the Children je proto důležité vyvrátit omyl, že s učením může dítě vyčkat až do nástupu do školy, protože pokud do ní nastoupí a bude vývojově pozadu, pravděpodobně pozadu také zůstane. 


Nové trendy a zajímavosti ze světa vzdělávání

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
12. dubna 2016 v 8:56  

To jako ze v Britanii pracuji ve skolkach prevazne nekvalifikovani lide?
To byl pruzkum na reprezentativnim vzorku populace nebo rodiny v peci nejakeho ekvivalentu OSPODu?
Jinak vsechny ty zhave novinky z oblasti neuroved jsem videl pred 20 lety v modre knizce od Capa, kdyz jsem se ucil na zkousku z pedagogiky a psychologie... A taky jsem videl nejednu knizku pro matky o tom, jak pristupovat k vychove ditete v ruznych fazich vyvoje. Moje spoluzacky se o tom dokonce ucily na ZS misto hoblovani.

Unknown řekl(a)...
12. dubna 2016 v 9:30  

Myslím, že tyto poznatky jsou v naší pedagogice i psychoplogii dostatečně známé. Bohužel ještě nedoputovaly k lidem a spolkům zabývajícím se vzděláváním dětí z nepodnětného sociokulturního prostředí. Tito dobrodinci stále žijí a fungují v zajetí představy, že duševní vývoj dětí zanedbaný v předškolním věku zachrání škola, nejlépe běžná základní.

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. dubna 2016 v 10:17  

Děti, které si samy nedokázaly utřít zadek a zavázat tkaničky u bot, prý kdysi do školky ani nevzali. Nevěřím!!!
Co nevidět budou žáci potřebovat k těmto úkonům asistenta ještě v páté třídě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.