Přečtěte si: Ministryně o inkluzi: Speciální školy určitě rušit neplánujeme!

úterý 5. dubna 2016 ·

Moderátorka Michaela Šmídová si do pořadu Vaše téma pozvala ministryni školství Kateřinu Valachovou. Řešili spolu především palčivé téma inkluze, tedy společného vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí.


Z článku v TN.cz vybíráme:

Podle ní mají rodiče již minimálně 10 let právo zvolit školu, do které své dítě pošlou. To se nemění, tuto možnost budou mít i nadále a pokud si vyberou školu speciální, nikdo jim v tom nebude bránit. Rozdíl bude ale v tom, že pokud si vyberou normální školu, budou mít oni i dotyčná škola garantovanou podporu. Pokud se dnes rozhodl rodič dítětem se středním mentálním postižením umístit jej do normální školy, neměl jistotu, že škola zvládne jeho dítěti speciální potřeby zajistit.



5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
5. dubna 2016 v 20:01  

Rušit základní speciální školy, kde se vzdělávají žáci se středně těžkým a těžkým mentálném postižením, je prakticky nemožné. Tito žáci se v běžných školách vzhledem k nízké úrovni svých rozumových schopností vzdělávat nemohou.

Bohužel však dochází k rušení vzdělávacího programu základních škol praktických, které tímto opatřením ztrácejí smysl své existence. Rodiče, kteří si budou přát, aby se jejich děti vzdělávaly v těchto školách, zřejmě budou mít smůlu.

Unknown řekl(a)...
5. dubna 2016 v 22:07  

Prosím někoho z expertního týmu, aby konečně paní ministryni vyvedl z omylu a poučil ji, že bývalé zvláštní dnes praktické školy a třídy ve kterých se vyučuje podle RVP s přílohou pro LMP, byly a zatím ještě jsou SPECIÁLNÍ ŠKOLY. Zrušením tohoto RVP, které v únoru paní Valachová podepsala (ne pan Chládek), se defacto tento typ speciálních škol ruší. Paní ministryně tak asi nevědomky mate veřejnost.
Paní Zapletalové a panu Štechovi se dozajista výše uvedená reportáž nezdá jednostranná, nezavádějící a neobjektivní. To jenom ten podplacenej Blesk.

//Pokud se dnes rozhodl rodič dítěte se středním mentálním postižením umístit jej do normální školy// – tak mu to hipsteři z 8.B rychle vysvětlili, jaký že je nejlepší zájem žáka.
Znáte-li někdo žáka s opravdu středním - hlubokým mentálním postižením, umístěného na 2st. opravdu BĚŽNÉ školy a je-li mu to ku prospěchu, zveřejněte ten příběh. Myslím, že tak cyničtí a nevyrovnaní rodiče ani nemohou existovat.

Unknown řekl(a)...
5. dubna 2016 v 23:09  

"Paní ministryně tak asi nevědomky mate veřejnost."

Obávám se, že tak činí zcela vědomě.

poste.restante řekl(a)...
6. dubna 2016 v 2:42  

Možná by nám mohla paní ministryně odpovědět na dvě základní otázky:

Jak pomůže dětem s LMP zrušení RVP ZV s přílohou LMP?
Jak jim pomůže, pokud nebudu vzdělávány v prostředí s kvalifikovanými učiteli, v menších třídách a podle programu uzpůsobeného jejich hendikepu?

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. dubna 2016 v 7:15  

Add Petr Pan:
Několik příběhů dětí s DS bylo zveřejněno. Z nich jsem pochopila, že rodiče, vědomi si diagnozy a prognozy dali dítě do běžné školy za účelem prosté socializace. Jeden příběh sice tvrdil, že dívenka se dokonce vzdělává v obou jazycích ,ale pochopte ty rodiče. Zažila jsem mnoho rodičů, kteří ve čmáranici svých dětí viděli zřetelně koníčka nebo kytičky (i když já, jako nezaujatý člověk jsem pořád viděla jen čmáranici). Jsou to prostě rodiče. Je to jejich právo, i když si o tom ostatní mohou myslet své. Mě spíš vadí. Když tito rodiče jsou bezmezně chápání ,kdyžto rodiče dětí, kteří trvají na speciální či praktické škole už jsou propíráni - je to jejich vůle?, nepřemlouval je někdo?, je to nejlepší zájem dítěte?

Školy se rušit budou. Už nyní jsou signály rozpočtové. Přímo na naší škole. Začal se rozpatlávat problém s kvalifikací (který samozřejmě dosud vůbec nebyl). A další příjde, to si pište. Podtrženo a sečteno - školy rušeny budou, to se vsaďte.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.