Přečtěte si: Valachová: Peníze na inkluzi šly dosud z kapes učitelů

úterý 5. dubna 2016 ·

Peníze na pedagogické asistenty a psychology, kterých je pro děti s většími nároky potřeba stále více, šly zatím z kapes učitelů. Proto je potřeba změna financování inkluze, která v Česku začala fungovat už před deseti lety. Řekla to v pořadu Partie na TV Prima ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Z článku tov v Novinky.cz vybíráme:

Inkluze, tedy společné vzdělávání dětí na základě volby rodičů, funguje podle Valachové už od roku 2005. Od září se má změnit systém financování, který si podle ministryně „lže do kapsy.“

„Rostou nároky na psychology a pedagogické asistenty, do škol přicházejí děti s problémy s logopedií, dysgrafií. Platy na podpůrné profese šly z kapes učitelů,“ řekla Valachová.

6 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
5. dubna 2016 v 22:02  

Kdy bude mít školství v Česku rozpočet ve výši jinde obvyklých 6 % z HDP? Kdy budou mít učitelé paní ministryní slibované platy ve výši 75 % platů ostatních VŠ kvalifikovaných profesí? Kde paní ministryně vezme na své sliby rozpočtové peníze? Neslibuje jen Hodinky s vodotryskem?
J.Týř
http://www.ceskaskola.cz/2016/04/video-diskuse-dotazy-na-informacnim.html

Unknown řekl(a)...
5. dubna 2016 v 23:23  

Integrace žáků se zdravotním postižením do běžných škol u nás už probíhá déle než 10 let. Integrace žáků s tělesným postižením vyžadovala hlavně úpravu prostředí na bezbariérové a vzdělávání těchto žáků s normálním intelektem nečinilo školám žádné závažné problémy. Integrace žáků se smyslovým postižením byla o něco složitější, záležela hlavně na stupni postižení a vyžadovala kompenzační pomůcky.
Integrace žáků s mentálním postižením se chápala spíše jako nouzové opatření, když nebylo možné zajistit žákům speciální vzdělávání a byla prováděna ve spolupráci se speciálně pedagogickými centry, většinou na dobré odborné úrovni. V žádném případě to nebyla masová záležitost.
Co z toho šlo z "kapes učitelů" nevím, ale fráze je to působivá.

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. dubna 2016 v 7:19  

Pokud vím, mělo takové dítě nárok na zvýšený normativ. Vždyť se to i psalo v novinách, tak nechápu, že ministryně to neví. Pomůcky jdou z peněz na ONIV a to není z platů. Úpravy budov jdou z peněz zřizovatelů. Na asistenty byly vypisovány dotační programy a peníze byly (i když na ty levnější asistenty).
Trochu hra city.

Unknown řekl(a)...
6. dubna 2016 v 12:05  

Stále se marně těším na vysvětlení paní ministryně či jejích fámulů, jak a co vyřeší u dítěte s LMP umístěného do běžné třídy s průměrným počtem dětí speciálně pedagogickou průpravou zcela netknutý asistent spolu s běžným učitelem, který ze speciální pedagogiky na PF absolvoval leda nějaký čistě akademický úvod do obecné teorie.

M. B. řekl(a)...
6. dubna 2016 v 12:41  

V loňském roce jsme na platy asistentů pedagoga dopláceli 140 000,- z nenárokových složek platu všech zaměstnanců školy.

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2016 v 17:48  

Vy ty laiky ve škole opravdu potřebujete?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.