Přečtěte si: České školství potírá výjimečnost, rodiče hledají alternativy

pondělí 25. dubna 2016 ·

Stále více rodičů si pro své děti přeje jiné vzdělání, než nabízejí tuzemské státní školy. Pro stát by to mělo být impulzem některé věci v systému změnit, aby v budoucnu nerostla propast mezi lidmi, kteří mají na soukromé vzdělání, a těmi ostatními. Tvrdí to Bob Kartous, vedoucí komunikace obecně prospěšné společnosti EDUin zabývající se vzděláváním. Zanevřou české elity na státní vzdělávací systém?


Z rozhovoru Renaty Lichtenegerové s Bobem Kartousem v ŽivostenskéListy.cz vybíráme:

Jaké důvody nejčastěji vedou české rodiče, aby svým dětem platili soukromou školu?
Na úrovni mateřských škol je to především nedostatečná kapacita v některých lokalitách, ale rozšiřuje se počet montessori, lesních a podobných školek, které prostě nabízejí jiný vzdělávací a výchovný program. To je i hlavní důvod vcelku pozoruhodného nárůstu nezávislých základních škol, u nichž kapacita nehraje podstatnou roli. Evidentně se zvyšuje množství rodičů, kteří volí pro své děti takzvaný opt-out (vyvázání - pozn.) z veřejného vzdělávacího systému. Nelíbí se jim, že vzdělávání v něm stále do značné míry stojí na průmyslovém modelu, v němž jsou děti jakýmisi jednotkami, které je třeba naplnit určitým penzem měřitelných znalostí a naučit je disciplíně a respektu před domnělou nezpochybnitelnou autoritou. Nezávislé školy, které v posledních několika letech vznikají, volí většinou jiný přístup. U středních škol je to dlouhodobě poptávka po maturitním vzdělání, nicméně potřeba hledat pro své děti odlišně fungující školy, která je teď patrná na úrovni základních škol, se přesune i sem.


6 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
26. dubna 2016 v 13:07  

Průmyslový model vzdělávání je s odpuštěním pitomost. Víceletá gymnázia jsou nejvíce konzervativní součástí vzdělávací soustavy, přesto je po nich obrovská poptávka (že by kvůli maturitě?), která vyprazdňuje druhý stupeň základních škol, i kdyby inovoval od rána do večera. Základní motivací všech těch alternativ je většinou úporná snaha nemít potomka ve třicetihlavé třídě spolu se sockami, osmi Vietnamci, mentálně postiženým chudákem a klukem s poruchou chování. I kdyby se vzdělávací program jmenoval Chlupatý knedlík, nikdo by to neřešil, kritériem by byl počet dětí ve třídě - ovšem dětí ze správné sociální vrstvy, že. Vzpomínáte si, co se svou dcerou udělala Buzková jako čerstvá ministryně školství? Klíčem k porozumění je pozorovat, co trubadúři dělají s vlastními dětmi.

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. dubna 2016 v 13:21  

Klíčem k porozumění je pozorovat

Platí obecně všude a v jakékoli epoše.
Říkaval jeden svým žákům, dívejte se, poslouchejte a myslete, vy slepí a hluší tupci.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
26. dubna 2016 v 16:20  

http://jihlava.idnes.cz/sikana-v-devate-tride-zakladni-skoly-v-humpolci-fr6-/jihlava-zpravy.aspx?c=A160426_145649_jihlava-zpravy_mv

Unknown řekl(a)...
26. dubna 2016 v 20:02  

Alternativy hledají i rodiče mentálně postižených dětí, kteří se bojí inkluze.

Unknown řekl(a)...
27. dubna 2016 v 3:09  

v kapitalismu jest přirozená tržní propast mezi těmi , co mají soukromé vzděání,ti řídí stát ,a těmi ostatními,je třeba si přivyknout

Eržika řekl(a)...
28. dubna 2016 v 22:16  

Alternativy (na úrovni základního školství) hledají Ti, kteří chtěji jiný přístup ke svým dětem a ke vzdělávání. A to i k dětem tzv. integrovaným.

Situace se liší místem bydliště - ve velkých městech - a především v Praze - je školné zásadním hlediskem, v odlehlejších regionech je zvládnutelnou položkou rodinného rozpočtu...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.