Don't Stay in School #DontStayInSchool #NezůstávejteVeŠkole

pátek 22. dubna 2016 ·

Nedovolte, aby škola stála v cestě vašemu vzdělání.

23 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
22. dubna 2016 v 21:40  

Ach jejda. Ještě aby snad člověka měli něco naučit i rodiče, nebo aby, nedejbože, se dokonce sám zajímal, co se kolem něho děje.

Krom toho, nevím, kterého školství že je pán produktem, ale slušnou část toho, co prý se ve škole neučil, naše školství pokrývá, nebo alespoň pokrývalo za mých mladých let.

Romana Howe řekl(a)...
22. dubna 2016 v 22:01  

učit se o něčem ještě neznamená naučit se s porozuměním - k tomu člověk potřebuje dostat možnost zachovat svou důstojnost, autonomii, mistrovství a motivaci. Dále je třeba se s učivem seznamovat tak, aby mohlo být považováno za smysluplné. To u nás ve školách dost chybí. On ten pán mluví o tradičním školství jako celku, ne o nějaké určité zemi.

poste.restante řekl(a)...
22. dubna 2016 v 22:11  

Mluvit o něčem ještě neznamená mluvit o tom s porozuměním.
Pak člověk velice snadno ztratí důstojnost a přitom si to ani neuvědomuje.
Dále je třeba se s problematikou seznamovat a nepovažovat za smysluplné jen to, co se mi líbí.
To u nás u lidí, vyjadřujících se ke školství, dost chybí.

Ygrain řekl(a)...
22. dubna 2016 v 22:36  

"On ten pán mluví o tradičním školství jako celku, ne o nějaké určité zemi."

No, pan gůgl tvrdí, že o britském.

Ygrain řekl(a)...
22. dubna 2016 v 22:45  

No ano, už mi to docvaklo - bristké školství. Proto ta zmínka o výuce nasazování kondomu. Z toho obecného kulturního přehledu, který mu je u vlastní země tolik proti mysli, to tak jasně nevyplývalo.

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. dubna 2016 v 23:42  

bristké školství. Proto ta zmínka o výuce nasazování kondomu.

No, já nevím. Jestli se jedná o britské školství, tak snad výuka nasazování kingdomu, ne?
Nerozumím mnoha věcem na tomto světě, ale jedna mne vyloženě hněte. Proč rodiče tak úporně posílají svoje dítka do prostředí, které se k nim chová zjevně nepřátelsky, a důsledně a systematicky je zbavuje důstojnosti, autonomie, mistrovství a motivace. Proč to ti rodiče navyřeší už jednou provždy. Vždyť to jsou voliči!
Když bouřila ta poslední kurikulární reforma, moc jsem si přál vidět na vlastní oči to pravé, nefalšované a řádně rozklíčované zkopetentňování, i s průřezovými tématy a gramotnostmi. Nezadařilo se. Není mi patrně souzeno ani, abych někdy viděl na vlastní oči, jak se děti mají seznamovat s učivem, aby je sporuzuměním považovaly za smysluplné. Že bych se paní Kalabisová příležitostně někdy zastavil? Jak třeba pilujete s žáky umění zkompetentňovat pytlíky...

Krásný víkend všem pedagogickým umělcům v poprozumění.

Jan řekl(a)...
23. dubna 2016 v 2:39  

Neračte se horšit za můj názor, ale z toho rappera by našeho učitele národů asi ranila mrtvice.
Naozaj je to pekná pesnička, ktorú nám zložili súdruhovia vo Velkej Británii.
Terazky už nebuděm v mojej triedě učitelom, ale rapperom.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. dubna 2016 v 7:01  

Teď tu napíšu názor, ze kterého se asi paní Kalabisová osype. jenže s tímto se zase setkávám já.
Když je někdo , s promnutím, blbej (ale ne LMP, to ne), tak vše svede na školu. Jak jednoduché. Už jsem dávno zjistila, že škola může na zemětřesení v Indonésii nebo neúrodu kukuřice v Portugalsku. Prostě mrcha škola.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. dubna 2016 v 7:02  

..za zemětřesení

Vladimír Stanzel řekl(a)...
23. dubna 2016 v 7:47  

A teď si představme, že by dotyčného ve škole učili lidským právům, zákonům jeho země, obchodování s akciemi atd. O čem by rapoval pak? No zcela jistě o tom, že nezná dějiny své země, že nerozumí rozkladu světla, neví nic o sedimentárních horninách atd. Protože škola může vždycky za vše. A produkovat podobné stupidity je tak jednoduché...

Pobavil mě ovšem svou kritikou toho, že jej ve škole nenaučili jak platit daně, jak volit, jak pečovat o zdraví - to jsou jistě nesmírně komplikované a složité věci. Jestli to nakonec nebude chovanec nějaké speciální školy, který chtěl možná upozornit na to, že neumí vyplnit daňové přiznání, ale spletl si to s platbou daně. Inu, pak je ne jen loser, ale přímo looser.

Ygrain řekl(a)...
23. dubna 2016 v 9:09  

"Když je někdo , s promnutím, blbej (ale ne LMP, to ne), tak vše svede na školu."

S dovolením bych to ještě doplnila: když je někdo blbej a ještě ke všemu svou blbost a ignoranci považuje za normu.

@ Nico Pytlík:
jestli se kingdom při výuce taky nasazuje na prst, takže výše zmínění se pak děsně diví, proč antikoncepce nefunguje, když to dělali přesně jako ve škole, můžou se nám po světě rozmnožit tak podivné věci, že by Darwin zaplakal.

obyčejná učitelka řekl(a)...
23. dubna 2016 v 10:03  

Proč se tím tak zabýváte? Přečtěte si něco o emo stylu a emo hudbě, taky si poslechněte záznamy rozhovorů s dr. Drbohlavem a nechte to být.

Oldřich Botlík řekl(a)...
23. dubna 2016 v 21:05  

Tolik moudra v jedné jediné krátké diskusi!

Učitelské profesní sdružení by snad mělo zorganizovat nějakou petici na obranu českých učitelů a učitelek.

A poslat ji Davidu Cameronovi. Anebo rovnou královně Alžbětě – Cameron má teď přece jen plnou hlavu problémů s těmi panamskými akciemi po otci…

krtek řekl(a)...
23. dubna 2016 v 22:31  

"A našli se tací, co nepochopili. Pulpán nepochopil."

Nicka Pytlik řekl(a)...
23. dubna 2016 v 22:51  

Tolik moudra v jedné jediné krátké diskusi!

A tolik hlouposti v jednom krátkém příspěvku...

Unknown řekl(a)...
24. dubna 2016 v 0:15  

Asi bude nejlepší školství úplně zrušit, pač oslíčci a blbečci se lépe ovládají. Ozývají se i hlasy, že taková referenda a volby by se měly zrušit, pač obyčejní lidé tomu přece nerozumějí.

Unknown řekl(a)...
24. dubna 2016 v 10:05  

ukázka dalšího idiotismu,který se nám snaží vsugerovat,tak tu školu zruště chytráci,ať se každý vzdělává doma,sám,z internetu

Unknown řekl(a)...
24. dubna 2016 v 12:51  

Ano stát spěje ke zrušení školství.
A pak bude místo nemocných a slabých živit blbé a zdravé. Jen mi nejde do hlavy, z čeho.
Že by pumpnul bohaté a chytré?

Romana Howe řekl(a)...
24. dubna 2016 v 19:20  

Zrušit školu - současnou podobu ano :) Ale - děti potřebují někdy pracovat ve skupinách, učit se spoluprací. Mohou chodit do svobodné školy (typu Sudbury, lesní školky, přírodní škola) nebo se zařídit jinak, viz Ivan Illich: Odškolnění společnosti....

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. dubna 2016 v 21:01  

děti potřebují někdy pracovat ve skupinách

Potřebují? A pracovat? A kdo to řekl? Ty děti snad?
To jste ale, paní Kalbisová, hodně mimo realitu. Nebo byste tu skupinovou práci chtěla dětem předepisovat? To snad NE! Děti se potřebují ve skupině především bavit tím, co je doopravdy zajímá, v čem jsou dobří a v čem zažijí pocit úspěchu, a tím se podpoří jejich vnitřní motivace, tvořivost, svobodné a kritické myšlení. Tedy vše, co budou v životě doopravdy potřebovat. A práce, ani individuální, ani skupinová to vskutku ne-bu-de. Víte?

Krásný nedělní večer, a dětem více svobody.

Romana Howe řekl(a)...
24. dubna 2016 v 21:09  

asi podle sebe soudím sebe, že? Proto tolik ošklivé nedůvěry. Víte, spousta škol i jednotlivých učitelů už to dávno praktikují a jejich žáci jsou nejen úspěšní, ale i spokojení a zdraví jedinci.

Vám hodně zdraví pane Pytlíku, nejen v neděli :)

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. dubna 2016 v 21:40  

spousta škol i jednotlivých učitelů už to dávno praktikují

O tom nepochybuji ani na vteřinku. Ale je nás pořád ještě málo. Státní mašinerie se nám to snaží překazit svými požadavky na soustavnou a systematickou drtírnu prostřednictvím rámcových vzdělávacích programů, standardů a gramotností korunovanou pravidelnou průběžnou a závěrečnou klasifikací, jednotnými přijímacími zkouškami a jednotnou státní maturitou.
Kolik jen let trvalo, než si mnozí okolo mne zvykli, že děti mohou v hodině pít, kdykoli potřebují, a bez dovolování se, že jim umožňuji odejít na záchod, když potřebují, aniž by musely dokládat oprávněnost takové potřeby. Nedávno se děti rozhodly, že si trošku odpočinou po psychicky náročném divadelním představeni o lidském utrpení, úrazech a smrti, a mám s tím nemalý problém. Žáci školy musí být mimo přestávky zavřeni v učebně. Bez diskuse...

Vydržme do lepších časů!

Unknown řekl(a)...
25. dubna 2016 v 8:53  

renata / děti se nejlépe naučí skupinově spolupracovat v pouličním gangu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.