Zdeněk Sotolář: Nechci slevu zadarmo aneb Vypadl jeden kostlivec kariérního řádu

pondělí 21. března 2016 ·

Známou hlášku z povídky Šimka a Grosmanna se daří aktualizovat ministryni školství Valachové, která plánuje, aby si učitelé za kariérní postup zaplatili.


Tak to alespoň najdeme v navržené novele zákona o pedagogických pracovnících:

Podmínkou konání atestačního řízení pro třetí kariérní stupeň je výkon činnosti učitele ve druhém kariérním stupni v délce nejméně 8 let, zaplacení úhrady za atestační řízení a hodnotící zpráva školního inspektora ne starší 12 měsíců. Úhrada je příjmem pověřené organizace podle § 29k odst. 2.“

Jak se toto shoduje s krasořečmi paní ministryně o podpoře učitelů?

Tento zcela nepřijatelný nesmysl už byl i v původním návrhu, který byl téměř před rokem uložen k ledu. Zatím to však vypadá, že ho ministerstvo pěkně potichu oprášilo, s výjimkou čtvrtého kariérního stupně, a znovu nám tento nestravitelný nesmysl servíruje.

Jako by na nás z oken Karmelitské někdo vesele kynul prostředníčkem...

Jedni z nejhůře placených učitelů ve srovnání s vyspělými zeměmi (a s těmi srovnáváme i výsledky různých mezinárodních testů) si mají platit za atestaci! Proč? Aby se zaplatilo těch pět členů atestační komise? Aby to alespoň část učitelů odradilo? Aby nám dali najevo, kdo je tady pán a kdo učitelský kmán?

Převzato z autorova blogu na iDNES.cz.

7 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
21. března 2016 v 4:41  

Jaká odměna je stanovena učiteli, který bude muset pro žáky muset vypracovat individuální vzdělávací plány a zvládat další novou administrativu spojenou s mnohdy i pochybnými opatřeními? Kdy bude mít školství rozpočet obvyklých 6 % z HDP a učitelé důstojné platy? J.Týř

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. března 2016 v 6:12  

Šrapnel, pane Tyjři.

BoBr řekl(a)...
21. března 2016 v 9:13  

Mě zaujalo, že o tom, kdo dostane šanci, bude ve skutečnosti rozhodovat ČŠI. Řekl bych, že pokud to projde, bude o budoucnosti našeho školství rozhodnuto.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. března 2016 v 9:18  

Vítejte v realitě pane Brdičko.

Já nabývám dojmu že rozhodnuto již je. Při bádání nad tím, kolik výukových bitů se vejde na špičku zapisovací hlavičky pevného disku se taková realita snadno přehlédne...

:-)

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. března 2016 v 10:16  

Já se spíš děsím jiného člena atestační komise
Atestační komise v atestačním řízení pro třetí kariérní stupeň má 5 členů. Členy atestační komise jsou
a) ředitel školy, v níž učitel vykonává pedagogickou činnost; je-li více takových škol, použije se § 29g odst. 2 věta první a druhá obdobně,
b) školní inspektor,
c) zástupce školy, která poskytuje vzdělávání nebo studium připravující k výkonu povolání učitele,
d) učitel ve třetím kariérním stupni, který vykonává činnost pedagogického pracovníka na jiné škole stejného druhu školy, a
e) zástupce z odborné praxe.
Zástupce školy, která poskytuje vzdělávání. Kdopak to asi bude? Nějaký teoreticky nabušený doktorand bez praxe?

Unknown řekl(a)...
21. března 2016 v 10:22  

Každopádně tam budou podivná jsoucna, jimž bude těžké vyhovět.

Unknown řekl(a)...
21. března 2016 v 12:16  

Většina skončí jako doživotní "dvojkaři". Dobrá to kariéra a skvělá budoucnost. Na kolik asi "trojkařů" vyjdou peníze? Nemalujme si to tak optimisticky, pač první dostanou přidáno lékaři a zdravotní sestry a to za 3 roky 30% (neměl by kdo léčit), potom ozbrojené složky, aby udržely pořádek, školství však bude prioritou pro každou politickou stranu, hlavně ve volebním období. A o těch 13 miliardách si paní Kateřina může nechat jen zdát. Taky tam možná již brzy nemusí být.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.