Ročník Jednoho světa zaměřený na migraci vyhrál film Syrská love story

pondělí 14. března 2016 ·

Šest cen udělily poroty 18. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který letos zvolil téma HLEDÁNÍ DOMOVA. Ceny budou předány na slavnostním zakončení festivalu v pražském kině Lucerna ve středu 16. března. Nejlepším filmem se letos stal silný příběh syrského manželského páru, který se kvůli pronásledování Assadovým režimem rozhoduje opustit s dětmi domov. Situace se podepisuje také na jejich vztahu, jenž se rozpadá podobně jako jejich vlast. Cenu za nejlepší film si v Praze osobně převezme režisér dokumentu Syrská love story Sean McAllister v doprovodu protagonistky Raghdy Hassan.


Jeden svět letos promítal 123 dokumentárních filmů rozdělených do 13 programových kategorií. Do Prahy přijelo 231 filmových tvůrců a protagonistů, lidskoprávních aktivistů a organizátorů lidskoprávních filmových festivalů. Jeden svět také podpořil Autonomní sociální centrum Klinika a zařadil ji mezi festivalová místa – proběhla zde projekce zahajovacího filmu Žádný člověk není ostrov sám pro sebe a víkendová projekce Švédské teorie lásky.

Návštěvnost se letos drží na podobné úrovni jako vloni. Za první týden navštívilo odpolední a večerní projekce 24 833 diváků a divaček. Školní projekce za první festivalový týden (pět pracovních dnů) navštívilo 6067 žáků a studujících a 359 vyučujících. Dopolední projekce pro školy pokračují do čtvrtka 17. března.

Hlavní porota

Hlavní porota udělila Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii. Vybírala z 12 dokumentů uvedených v kategorii Hlavní soutěž.

Cenu za nejlepší film získala Syrská love story britského režiséra Seana McAllistera (A Syrian Love Story / UK / 2015 / 75 min.). Ten Jeden svět navštívil i s Raghdou Hassan, protagonistkou filmu. Před třemi lety festival uvedl McAllisterův dokument Zdráhavý revolucionář.

„Porotu zaujal radikální přístup režiséra k filmovému vyprávění i odvaha protagonistů, kteří dávají divákům nahlédnout do svého soukromí. Výsledkem je upřímný, intimní portrét rodinné krize, jež se odehrává uprostřed politické krize celé společnosti,“ uvádí vyjádření poroty.

Cenu za nejlepší režii porota udělila filmu Behemoth čínského režiséra Lianga Zhaa (Francie, Čína / 2015 / 90 min.). Jedná se o jeden z vizuálně nejzajímavějších filmů letošního ročníku z prostředí čínských dolů.

„Porotu upoutal tvůrčím zachycením krásných, ale přesto šokujících obrazů. Dialektika konkrétního se tu zrcadlí v základních hodnotách a režisér se stává obhájcem dnes tak křehkého lidstva a životního prostředí, přičemž dokáže vykreslit umělecky precizní, hlasitý a jasný protest proti ničivým zásahům do krajiny motivovaným chamtivostí a iluzemi,“ uvádí porota ve svém rozhodnutí.

V Hlavní porotě zasedli: polská dokumentaristka Hanna Polak, švýcarský režisér Eric Bergkraut, syrská nezávislá dokumentaristka a spoluzakladatelka neziskového berlínského sdružení DOX BOX Diana El Jeiroudi, ředitelka školy pro dokument, televizi a nová média ZeLIG v Bolzanu Heidi Gronauer a český dokumentarista Bohdan Bláhovec.

Porota Václava Havla

Porota Václava Havla ocenila film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Zároveň se rozhodla udělit jedno zvláštní uznání. Porota vybírala z 13 dokumentů uváděných v soutěžní kategorii Máte právo vědět.

Cena za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, náleží dokumentu Neúplatní režisérky Elizabeth Chai Vasarhelyi (Incorruptible / USA, Senegal / 2015 / 90 min.). Film představuje situaci v Senegalu kolem voleb v roce 2012, kdy proti zkorumpovanému prezidentovi stanuli nejen demokratičtí kandidáti, ale i hnutí raperů a aktivistů.

„Dokument ukazuje význam občanské participace pro úspěšný přechod k demokracii a zdůrazňuje, že se tento přerod neobejde bez podpory občanů a jejich práva rozhodovat o vlastní budoucnosti ze strany mezinárodní komunity. Ukazuje, že existuje účinný způsob, jak vyjádřit nesouhlas s politickými vůdci zkorumpovanými dlouhodobým uplatňováním moci, přivyklým masové manipulaci a vládě bez kontrolních mechanismů a transparentnosti. A konečně ukazuje také to, že lidé by neměli zapomínat na vlastní sílu, bez ohledu na to, zda žijí v rozvojových nebo rozvinutých společnostech,“ uvádí vyjádření poroty.

Zvláštní uznání udělila Porota Václava Havla filmu Hooligan Sparrow režisérky Nanfu Wang (Hooligan Sparrow / USA, Čína / 2016 / 84 min.). Mladá režisérka začala natáčet činnost čínské aktivistky Ye Haiyan (aka Hooligan Sparrow) a sama se brzy začala účastnit jejích aktivit, čímž se stala terčem šikany čínské tajné policie.

„Tento film ukazuje, jak si jeden z nejmocnějších represivních režimů dneška – režim současné Číny, který napodobují ostatní autoritářské a populistické režimy po celém světě – podmaňuje jednotlivce tím, že povolí částečné ekonomické otevření, ale nadále popírá základní svobody. Takový systém nevede k demokracii, a proto nemůže společnosti přinést skutečnou prosperitu ani stabilitu. Rádi bychom vyjádřili solidaritu s oběma protagonistkami, lidskoprávní aktivistkou Ye Haiyan i s autorkou filmu Hooligan Sparrow Nanfu Wang, které se nebojí veřejně hájit občanská práva a hodnoty,“ uvedla porota.

Porotu Václava Havla tvořili: spoluzakladatel a spolukoordinátor projektu No Borders ukrajinské nevládní organizace Social Action Center Maksym Butkevych, mezinárodně uznávaný ázerbájdžánský obhájce lidských práv Emin Huseynov, rakouská místopředsedkyně Evropského parlamentu Ulrike Lunacek, kubánská lidskoprávní aktivistka Rosa María Payá, vietnamský aktivista a výkonný ředitel nevládní organizace VOICE Hoi Trinh.

Porota Českého rozhlasu

Porota uděluje Cenu Českého rozhlasu za kreativní využití hudby a zvuku v dokumentárním filmu.

Letos ji získal film Nejdřív nás budou muset zabít režisérky Johanny Schwartz (They Will Have to Kill Us First / Velká Británie / 2015 / 95 min.). Dokument ukazuje situaci hudebníků ze severu Mali poté, co islamističtí rebelové v zemi zakázali hudbu a zpěv.

„Vítězný film zaujal porotu především kvalitou kontaktního zvuku a výslednou profesionální mixáží. Tvůrci pracují s originální hudbou daného prostředí a s volnými přechody ji využívají přirozeně jako hudbu průvodní, což dodává filmu na autenticitě. To vše, společně s intenzivními zvukovými atmosférami exotického prostředí, vytváří pestré spojení obrazu a zvuku a přináší velmi sytý filmový zážitek. Zachycení radostné atmosféry při nepovoleném koncertě ukazuje, že ani válečný konflikt nedokáže umlčet touhu po základních lidských projevech, zejména po hudbě, zpěvu a tanci,“ odůvodnila porota své rozhodnutí.

Členy poroty byli zvukoví mistři Českého rozhlasu: Tomáš Zikmund, Jiří Litoš a Filip Skuhrovec.

Studentská porota

Studentská porota vybírá nejlepší film z kolekce snímků pro studenty a studentky. Tvoří ji převážně středoškoláci a středoškolačky z řad organizátorů a organizátorek Studentských filmových klubů Jeden svět na školách.

Cenu Studentské poroty získal film Co se nenosí estonských režisérů Jaaka Kilmi a Lennarta Laberenze (Moest Väljas / Estonsko / 2015 / 58 min.).

„Tento film studentům umožnil zamyslet se nad tématy módní nadprodukce, konzumu a plýtváním zdroji celé planety. Přestože tato problematika není ve společnosti tolik diskutovaná, je stále více aktuální a není možné ji přehlížet. Hlavní protagonistka filmu nabízí jednoduché a účinné řešení. Je pouze na nás samotných, jak se k tomuto problému postavíme,“ zdůvodnila své rozhodnutí porota.

Studentská porota byl čtyřčlenná: Markéta Petříčková, Daniel Kadlec, Filip Král, Tereza Gregorová.

Divácká cena Nadačního fondu AVAST

Hlasování o diváckou cenu probíhá ve všech festivalových kinech až do konce úterních projekcí. Divácky nejúspěšnější film bude oznámen ve středu 16. března 2016.

Projekce vítězných filmů

Vítězné filmy 18. ročníku festivalu Jeden svět budou ve středu 16. března uvedeny v následujících kinech:

ATLAS VS

19:00 Neúplatní

21:30 Hooligan Sparrow

LUCERNA MS

17:00 Syrská love story

LUCERNA VS

22:00 Syrská love story

SVĚTOZOR VS

19:30 Behemoth

22:00 Co se nenosí

Více informací najdete na www.jedensvet.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.