Přečtěte si: Každý nový ministr přijde a má nápady. To je strašné

středa 9. března 2016 ·

Společné vzdělávání hendikepovaných dětí s ostatními v základních školách se má od letošního září prohloubit. V laických a politických kruzích se však nyní rozhořela diskuze, jestli je tento záměr správný a také – jestli je dobře připraven. „Pokud se problémy rychle nevyřeší, obávám se, že lidé začnou dokazovat, že prohloubit společné vzdělávání prostě nejde,“ říká ředitel pražské základní školy Vratislavova a propagátor inkluze Jiří Trunda.


Z rozhovoru Adély Čabanové s Jiřím Trundou v E15.cz vybíráme:

Jak se to promítne ve vaší škole?
Tato škola je dlouhodobě otevřená dětem, které měly špatnou zkušenost z jiných škol. Pro školy se mnoho nezmění. V Evropě je tento přístup běžný. Nemyslím, že by naši kantoři byli horší než kdekoli jinde. Je ale pravda, že jinde fungují podpůrné systémy, které jsou k tomu zapotřebí. Nemůžeme pořád všechno házet na učitele. Způsob, jakým se nyní změna provádí, se mi nelíbí.

V čem je špatná?
Jsem příznivcem společného vzdělávání, ale vůbec nejsem naštvaný na lidi, kteří z toho mají strach. Kantoři chtějí dobře pracovat a zažívat úspěch. Jinak vyhoří. Musí být na to připraveni. Musí existovat podpůrné systémy. Kapacita pedagogicko-psychologických poraden sotva stíhá současné požadavky, jejich povinnosti ale od 1. září narostou. Neregistruji, že by zvyšovaly počty pracovníků.

Pokud máte horskou chatu pro myslivce, nemůžete se najednou rozhodnout, že od září budete poskytovat služby hotelu all inclusive. To nejde. Nejdříve musíte z horské chaty udělat hotel a vyškolit personál, pak to asi v nějakém zkušebním provozu vyzkoušíte a teprve potom můžete jet naplno. Pokud se k nám nyní přihlásí invalidní dítě na vozíku, nedostaneme ho do třídy, nemáme výtah. Pokud by měl náš učitel učit nevidomé, kde se do září naučí Braillovo písmo? Jak se naučí znakovou řeč?

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
9. března 2016 v 11:53  

"Prezident Miloš Zeman prohlásil v souvislosti s inkluzí, že rychlost kolony je daná nejpomalejším členem, že tedy dítě s hendikepem zpomalí vyučování ostatních.

Nemám informaci, že by byl pan prezident vzdělán v pedagogických vědách a nemám čas se zabývat názory laiků."

Přijde mi to jako vcelku arogantní prohlášení.

Tak jen pro informaci. Na škole, kde pan Trunda řediteluje, je ŠVP v přírodovědných předmětech a v matematice ohlodán až na kost, a to i s časovými dotacemi na tyto předměty. Děti, které projdou 2. stupněm na této škole a zamíří nedejbože na gymnázium či technicky zaměřený maturitní obor, musí mít zákonitě velké problémy. Takže na Trundově inkluzivní škole platí Zemanovo, že rychlost kolony je daná nejpomalejším členem, bohužel téměř bezezbytku.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. března 2016 v 12:24  

rychlost kolony je daná nejpomalejším členem

Především pak, jede-li v čele.

mirek vaněk řekl(a)...
9. března 2016 v 12:34  

Reaguji na titulek. Kéž by. Kéž by nějakého ministra napadlo vyčistit ten Augiášův chlív, kterým naše školaství je.

Janek Wagner řekl(a)...
9. března 2016 v 12:45  

Co konkrétně považujete za Augiášův chlív? Celé školství? Ministerstvo? Inspekci? Financování? Ředitele? Krajské školské úřady?

Jakub Malinovský řekl(a)...
15. března 2016 v 8:23  

Pokud tvrdí, že nemá čas se zabývat názory laiků, tak si raději ani nepředstavuji, jak probíhá jeho spolupráce s rodiči. Podpora zamezení svobodné volby školy a možnosti "hlasování nohama" také svědčí o totalitním myšlení a strachu ze zpětné vazby.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.