Přečtěte si: Hendikepované děti bychom neměli držet v lavicích. Smysl má mimolavicová inkluze

neděle 20. března 2016 ·

Proč jsou hendikepované děti často nesmyslně drženy v lavicích, když se daleko lépe socializují a integrují při mimoškolní činnosti? To nechápe ani PhDr. Martin Březina, ředitel ZŠ Stoliňská, která má s integrací a inkluzí letité zkušenosti.


Z článku Moniky Valentové v RadioJunior.cz vybíráme:

„V praktických školách jsou odborníci. Asistent pedagoga, který má pouze nějaký kurz, určitě není v dané problematice tak vzdělaný, jako speciální pedagog v praktické škole,“ říká ředitel Březina. „Vize, že každá škola bude mít ve svém rozpočtu peníze na speciálního pedagoga, je hodně vzdálená realitě,“ dodává.(...)

„V ‚mimolavicových‘ aktivitách,“ říká ředitel ZŠ Stoliňská. Zaráží ho, že je inkluze směrována do školních lavic a chybí podpora volnočasového mimoškolního vzdělávání. Výuka probíhá frontálním způsobem a učitel nemůže být pořád jen kouč. „Musí něco odvykládat a děti naučit. A tam je prostor pro pohyb dítěte v majoritní společnosti minimální. Chce to spíš takové aktivity, jako jsou družiny. Tam bych si uměl představit, že dítě s asistentem bude fungovat,“ říká Martin Březina.





1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. března 2016 v 22:57  

Pan ředitel uhodil hřebíček na hlavičku. Provádět inkluzi ve výuce, kde jsou žáci s mentálním postižením evidentně vůči spolužákům hendikepováni, je značně neefektivní, protože tam nikdy nemohou dosáhnout rovnocenného nebo aspoň souměřitelného postavení.
V různých zájmových činnostech, kroužcích nebo i ve školní družině mohou často být docela úspěšní nebo dokonce v něčem vyniknout, zejména pokud jim někdo trochu pomůže. Tam,kde se nic neznámkuje, nedochází ke vzájemnému srovnávání a je klid. Znala jsem chlapce s mentálním postižením, který ve stolním tenisu porazil většinu soupeřů ze základky a měl u nich velkou autoritu. Nikomu nevadilo, že nezná ani vyjmenovaná slova.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.